Мога да превзема Киев за две седмици, ако искам. Това е обявил руският президент Владимир Путин по време на телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу

За изказването на Путин съобщи самият Барозу пред лидерите на страните членки по време на срещата на върха, цитиран от италианското издание "Република".

Барозу обяснил, че се е обадил на Путин, за да поиска обяснение за действията на Русия в Украйна. Путин обаче преминал в контраатака и обявил, че ако поиска, може да превземе украинската столица.

Изказването на руския президент било предупреждение към ЕС да не го предизвиква с въвеждане на нови санкции срещу Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че Путин върви по посока на военна ескалация и че след Украйна, в опасност може да се окажат Латвия и Естония.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ЕС трябва да действа по-решително по отношение на Русия.

Изказването на руския президент е извадено от контекста и има друг смисъл, каза президентският помощник Юрий Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС и "Ройтерс". 

По думите на Ушаков разгласяването на подробности от телефонни разговори на председателя на ЕК е некоректно и излиза извън рамките на дипломатическата практика. Ако това е било направено, според мен, това е недостойно за един сериозен политик, каза още помощникът на Путин.

Юрий Ушаков отново опроверга съобщенията за разполагане на руски войски в Украйна. По този въпрос вече бяха дадени съответните пояснения, каза Ушаков, добавяйки, че тези информации вече са били многократно опровергани от Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

По-рано стана ясно, че Украйна възнамерява да заеме отбранителна позиция спрямо Русия вместо досегашната си тактика за атакуване на бунтовниците в Източна Украйна.Решението беше взето часове след като украинската армия не успя да поеме контрола над редица ключови обекти в Донецка и Луганска област, а стотици войници бяха взети за заложници.