В сферата на сигурността има хора, които работят за собствени интереси и вероятно те са се възползвали от честността на Веселин Вучков, смята вицепремиерът

Премиерът никога не е казвал, че няма да освободи Владимир Писанчев от ДАНС и Светлозар Лазаров от МВР, просто моментът сега не е подходящ - така вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира пред Нова телевизия вчерашната оставка на вътрешния министър.

Тя потвърди, че министър Вучков е бил помолен да преосмисли решението си

"Не ставаше въпрос за избор между вътрешния министър и други кадри. Не е имало предварителен разговор, в който да е било ясно, че ако не се направи определен избор, ще има оставка. Всички бяхме изненадани. Уважавам Веселин Вучков. Ценя неговите качества и неговата почтеност. Това е негов личен избор", подчерта вицепремиерът. 

Тя определи действията на министър Вучков, който подаде оставка вчера, като "ритуални", защото е издебнал точния момент за изказването си така, че то да влезе в стенограмата.

Според нея оставката, подадена по този начин, е успяла да замъгли посещението на ФБР в България, още повече, че е трябвало да има среща между ФБР и Вучков.

"Оставката беше изненада за всички, включително и за премиера. Беше дадена по начин, по който нямаше възможност да не бъде приета. 

Изглеждаше като натиск срещу премиера", 

категорична е тя.

Бъчварова коментира и рокадите в МВР: Това е търсене на политически дивиденти от тази ситуация. Няма разумното обяснение, което да обоснове тази зависимост на премиера от ДПС. Ако опозицията е толкова силна, че държи в ръцете си съдбата на правителството, може би ще има размяна на ресурси, но в случая няма такава логика.

Запитана дали Писанчев не е бил одобрен от Пеевски за поста шеф на ДАНС, Бъчварова отвърна: Писанчев е одобрен от предишното правителство. Но и ние работихме с него при предишния мандат и добави, че е много вероятно промяната на позицията на Вучков да е свързана с факти, които той по онова време не е знаел.

Нямам впечатления, че премиерът е държан за шлифера

коментира Бъчварова вчерашната реакция на Бойко Борисов. Вицепремиерът бе категорична, че властта не се страхува от хора с информация, която би могла да навреди на премиера Борисов.

"Вучков много държи на мнението си, отстоява го. Не изключвам някой да използва неговата честност и почтеност. От тази ситуация могат да се възползват много среди", добави Бъчварова.

Тя потвърди, че с Реформаторския блок имат обща позиция и решение как да се излезе от създалата се ситуация. Има много интереси и личности, които искат да управляват службите. Мисля, че Вучков е използван, изрази мнението си Бъчварова.

По повод публикации в пресата, 

че Борисов жертва вътрешния министър заради протежета на ДПС

Бъчварова обясни: Това не е сюжетът на вчерашната ситуация.

На въпрос на какъв кръг от хора ще бъде предложен овакантения пост, Бъчварова отвърна: Най-правилното решение е да се търси човек с профила на министър Вучков. Търсим човек, който да изглежда убедително в очите на гражданите. Трябва да бъде от ГЕРБ, защото такава е структурата на правителството.

Запитана дали на поста може да бъде назначен депутат от Реформаторския блок, вицепремиерът отговори: Това означава да сменим формулата на правителството и тогава ремонтът ще бъде доста голям.