От управляващото мнозинство все още искат разубедят вътрешния министър за оставката

Трима са кандидатите за поста на Веселин Вучков, съобщи БНТ, позовавайки се на неофициални източници в управляващата коалиция.

Кандидати за наследник

Евентуални наследници на Вучков са са бившият вътрешен министър в служебния кабинет на проф. Близнашки Йордан Бакалов, главният секретар на МВР по времето на първия кабинет на Борисов Калин Георгиев и депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиета Методи Андреев.

При разпределението на министерските кресла от ГЕРБ запазиха за себе си Министерството на вътрешните работи.

Защитниците на Вучков в мнозинството

Междувременно стана ясно, че от парламентарното мнозинство не са доволни от оставката на Вучков и се надяват да има начин той да бъде разубеден. Сред защитниците на все още настоящия вътрешен министър са Цветан Цветанов, който беше пряк началник на Вучков в първия кабинет на Бойко Борисов и съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Аз познавам Веско Вучков от периода, когато бях вътрешен министър. И го поканих да бъде зам.-министър, защото той е един изключително почтен и ерудиран служител на МВР", коментира председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че парламентарната група на ГЕРБ е оценила качествата на министър Вучков, за да бъде избран.

"При всяко положение оставка на вътрешния министър би била дестабилизиращ фактор в работата на това правителство", категоричен бе Кънев.

Въпреки това премиерът показа, че няма да се опитва да спира Вучков.

Междувременно от опозицията изтълкуваха тази оставка като знак за нестабилност на кабинета и проблем вътре в управляващата коалиция.