Инвазията на вносни зеленчуци застрашава старите български сортове, разказва БНТ

Производители от страната са притеснени, че инвазията на вносни зеленчуци застрашава старите български сортове. Има опасения, че родният розов домат може да изчезне от пазара заради по-трайните холандски и турски зеленчуци.

Производител на семена от Стряма се е заел с патриотичната задача да опази българските сортове. Захари Тошев отглежда сорта "Розова магия" - първият патентован български розов домат.

Повече от 15 години фирмата на Захари Тошев разработва български сортове зеленчуци и ги отглежда за семена върху 200 декара. През 2008 г. той патентова традиционния розов български домат.

"Българският розов домат по принцип изчезва,

защото големите производители се насочват към холандски сортове и изобщо вносни, защото те са по-твърди и по-добре издържат на транспорт, по-добър външен вид имат, но отстъпват на вкус", обяснява Захари Тошев в репортаж на БНТ.

"Нашите домати са много месести, вкусни, сочни най-вече, с тънка люспа, не са твърди като вносните домати и хората, които ги произвеждат в страната основно за собствени нужди, ги произвеждат и за местните пазари", казва агрономът Йорданка Тошева.

За съжаление българският розов домат вече може да се закупи само по малките пазари. Ще го познаете по това, че е много едър, има различна форма и малко петънце на върха. Често достига 800 грама тегло. Откъм дръжката има

зелен пръстен, който изчезва, когато доматът е напълно узрял

Предпочитан е от потребителите заради добрите вкусови качества и затова напоследък фирмата на Захари Тошев произвежда все повече семена. Продава и на българи, които живеят в чужбина и отглеждат доматите в дворовете на къщите си.

Източник: БНТ / автор: Росица Колева, оператор Александър Алексиев)