Така бившият италиански министър-председател, който през 1999-2004 г. беше начело на Европейската комисия, коментира футболната "война" между запалянковците

Футболът не може да спре политическото напрежение в Европа. Такова мнение изразява пред най-големия спортен ежедневник на Италия "Гадзета дело спорт" бившият премиер на страната и бивш председател на Европейската комисия (1999-2004) Романо Проди.

Разговорът на изданието с него е по повод сблъсъците между привърженици на различни отбори на започналото във Франция европейско първенство по футбол, обяснява БНР.

В интервюто, озаглавено "В кипеж сме. Футболът вече не може да спре политическите напрежения", бившият италиански министър-председател посочва, че "сблъсъците на Евро 2016 не са обичайните разпри между запалянковци, а са отражение на негодуванието от актуалната европейска ситуация".

Според него Европа се затваря в себе си и футболът в случая е част от смяната на посоката - или на всички срещу всички, тъй като политиката е разделила стремежа към единство. За Проди случилото се на Евро 2016 "има политическо значение, защото не са сблъсъци между фенове, а между гражданите на различни страни".

Евентуален икономически възход не би решил проблемите, смята още той, тъй като имат значение отделните правителства, сред които Германия.

Берлин пръв трябва да преоткрие колективните интереси и солидарността, казва в заключение Романо Проди.

Най-ожесточени сблъсъци с полицията и местните жители имаха привържениците на Англия и Русия в Марсилия, където мачът им в събота вечерта завърши наравно, 1:1, и бе последван от грозни сцени по трибуните на стадиона, довели до предупреждение от УЕФА, че двата отбора могат да бъдат дисквалифицирани.

Източник: BNR.bg