Насилието сред младежите не е от днес, но не е и проблем, който да пренебрегваме

Родители, прегръщайте си децата, че не се знае какво може да излезе от тях. Само това мога да кажа след поредния случай на отвратително насилие върху възрастен човек заради някаква дребна сума пари. 

Убийство за дребна сума пари

72-годишен мъж от симеоновградското село Свирково е бил пребит с колове по главата и оставен да издъхне в болки и мъки от пет момчета, съобщава Нова телевизия.

За жестокото убийство са задържани четири 16-годишни момчета и едно на 18 години, които са съседи на убития дядо Господин.

Няколко дни по-рано същите момчета откраднали от него 390 лв. Решили обаче да се върнат за още. Влезли вечерта в къщата му и го ограбили. Единият от тях обаче го ударил няколко пъти по главата с дървен кол. След като се уверили, че не мърда, му взели 120 лв. и изчезнали. Тялото му е открито на двора чак на следващата вечер.

Преди нападението 72-годишният самотен мъж се оплакал на съседите си, че го тормозят, но не уточнил кой. В селото са потресени и не могат да си обяснят тази жестокост.

Нападателите живеят в селото. Част от тях при баби и дядовци без родители, но досега не били създавали проблеми. Близките им не разбрали нищо за случая, докато не ги арестували два дни по-късно. Петимата нападатели са задържани с прокурорско постановление за 72 часа. обвинението засега е за тежка телесна повреда, от която е последвала смърт.

Това едва ли е първият подобен случай на насилие и грабежи от младежи, които са оставени на баба и на дядо. Насилието сред младежите не е нещо ново и уникално. Съвсем наскоро станахме свидетели на случаи с гавра срещу учители в училище, на пушене на трева в класната стая. А и всички сме виждали поне едно видео, в което деца се бият за глупости, използвайки такъв речник на обидните думи, че и строителен работник да им завиди. 

С родители в чужбина

Но тук виждаме и друг аспект на проблема. Изоставени на грижите на възрастните роднини, децата най-често се развиват без особен контрол. 

Статистика от началото на миналата година показва, че всяко пето дете у нас е с поне един родител в чужбина. Как им  влияе това? 

Изследването "Ефекти върху децата, оставени от родители, които работят и живеят в чужбина", проведено сред малко повече от 1000 ученици от 5 до 11 клас в цялата страна, показва рисковете пред подобни деца. 

Учениците с един или двама родители в чужбина са в риск от ранно отпадане от училище, ранна бременност, злоупотреба с наркотици и алкохол, влизане в конфликт със закона и други сериозни проблеми, които повлияват на бъдещата им социална траектория.

Освен това разминаванията между ценностните системи на децата и бабите/дядовците е също фактор, който не трябва да се пропуска. Пропастта между поколенията, липсата на действителна родителска любов (каквото и да правят бабите и дядовците, не могат да заменят родителя), свободата, с която децата се измъкват от опеката на гледащите ги... Животът в малките населени места, усещането за бедност, както и усещането, че "тези горе" във властта се ползват с безнаказаност, са също почва този гняв и агресия да покълнат и да създадат детска/младежка престъпност. 

Всичко това спомага за развитието на агресия и антисоциално поведение, което впоследствие може да доведе до именно такива инциденти. 

Детската престъпност не е проблем с лесни решения. Икономиката ни с удоволствие приема парите, изпращани от родителите на тези деца. Образователната ни система куца, а и не може да замени ролята на родителите. Единственото решение "на една ръка разстояние" е родителите да показват повече любов на децата си, дори и да е от разстояние. Да говорят с тях. Да се опитат да ги разберат. 

Това важи и за останалите. Прегръщайте повече децата си, не се знае какво иначе може да излезе от тях. 

Източник: Bulevard.bg/ Нова телевизия