Лидерите на реформаторите се обединили около идеята, че трябва да се сформира кабинет, защото влизането в спирала от избори ще бъде фатално за страната ни

На срещата на лидерите на партиите в Реформаторския блок не присъства председателят на ДСБ Радан Кънев, който обаче уверил колегите си, че ще участва в следвашите разговорите. 

Основни приоритети

Правителството, по думите на Лукарски, трябва да бъде анонсирано от ГЕРБ като партията-победител от вота. По-важно е около какви приоритети ще се обедини едно правителство, а не кой ще бъде премиер, каза пред журналисти председателят на СДС Божидар Лукарски след срещата. 

На днешното заседание е взето категоричното решение, ако Блокът бъде поканен на преговори от партията на Бойко Борисов, да не отстъпва от основните си приоритети - реформа в съдебната система и администрацията, промени във висшето образование. 

Положението е нестабилно

Днес не сме обсъждали конкретно правителство със или без Бойко Борисов и Цветан Цветанов, не сме коментирали "за" и "против" премиер Борисов, увери Божидар Лукарски. 

Реалността изисква да я погледнем в очите и да видим, че има доста партии в парламента и положението е нестабилно, подчерта лидерът на СДС. Не разбирам като вариант правителство на малцинството със споделена отговорност, каквато е една от идеите на лидера на ГЕРБ. 

Не сме го обсъждали, допълни Божидар Лукарски. Преговорният екип на реформаторите все още не бил определен, това щяло да стане, когато излязат окончателните резултати от ЦИК и стане ясно каква ще е парламентарната група на Блока. 

Лукарски увери журналистите, че няма опасност Реформатроският блок да се разпадне, каквито опасения се появяваха в медиите по-рано.