Назначенията остават, а новините на турски отиват в БНТ 2

Реформаторският блок и Патриотичния фронт успяха да постигнат съгласие за подкрепата на националистите за правителството.

След множество консултации и гласувания и водени от отговорната задача да не допуснем навлизането на България в нова политическа криза, поехме нашето тежко и отговорно решение в три части, обяви в парлемента Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичният фронт, цитиран от агенция "Фокус".

Условия на примирието

След договорките няма да им промени в назначенията. Патриотите ще приемат Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София. И двамата са от НПСД с лидер Корман Исмаилов. За сметка на това ПФ ще получи зам.-министър на отбраната и зам.-областен управител на София. Освен това Слави Бинев и Валери Симеонов също ще запазят постовете си в парламентарните комисии.

Другата важна част от от сделката между двете формации е новините на турски език да бъдат преместени от БНТ 1 в БНТ 2.

"На първо място постигнахме съгласие с колегите от Реформаторския блок да издигнем представители на Патриотичния фронт на аналогични постове. Издигаме кандидатура от Патриотичния фронт, но не политическа, на човек за заместник-министър на отбраната и за заместник-областен управител на София-град. Лице, което не е политически ангажирано, но е специалист в тази област", обясни Симеонов.

Назначенията не са етнически, а на база качества

"В едноседмичен период проведохме много разговори с останалите партии, които са подписали програманта декларация и стигнахме до извода, че назначенията не са направени умишлено, а са на база качеставата на издигнатите кандидати", заяви Валери Симеонов.

Постигнато съгласие между Патриотчния фронт и Реформаторския е от фронта да бъдат информирани преди всяко кадрово решение, за да могат да изразят позиция.

Участието в мнозинството на ПФ е важно, затова направихме всичко възможно, за да стигнем до решение", заяви Найден Зеленогорски от Реформароския блок. "Ние смятаме, че днешното решение на Патриотичният фронт е добро, за да можем да съхраним стабилността на правителството", каза още Зеленогорски.

"От РБ не бихме оставили нещата на политически сили, които са подкрепяли "Орешарски", посочи той.