На първо място в списъка на подсъдимите е поставен мажоритарният акционер в банката Цветан Василев

Разследването по мегаделото за източването на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) е приключило. Започнало е предявяването на обвинения на 18 души, които ще бъдат изправени пред съда. Обвиненията са в обем 5000 страници, разпитани са повече от 400 свидетели, има 90 експертизи. Това става ясно от съобщение на Специализираната прокуратура по случая КТБ.

Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома, съобщават от държавното обвинение в сряда.

Обвинените

На първо място в списъка на подсъдимите е поставен мажоритарният акционер в банката Цветан Василев. Той ще бъде съден като лидер на престъпната група, която е източила КТБ. Държавното обвинение твърди, че той е извършил 144 отделни длъжностни присвоявания от финансовата институция.

Втора в списъка е бившата шефка на вътрешния одит на КТБ Снежана Стефанова, която е обвинена за участие в престъпната група и за участие в 138 длъжностни присвоявания. Следва одиторката от "Кей Пе Ем Джи" (KPMG) Маргарита Голева, която също е посочена като участник в групата. Тя ще отговаря за 69 длъжностни присвоявания.

Бившият изпълнителен директор на КТБ Александър Пантелеев отива на съд като част от групата на Цветан Василев и за 130 присвоявания. Одиторът от KPMG Красимир Хаджидинев е в списъка с 68 присвоявания. Бившият изпълнителен директор Георги Христов е с 99 присвоявания.

Бившият изпълнителен директор на банката Илиан Зафиров също е участник в групата и ще бъде съден за 38 присвоявания. Бившият шеф на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков ще бъде съден за 130 присвоявания. Главен експерт в Дирекция “Анализ и обработка на кредитни сделки” Елка Стойкова също е посочена като участник в групата и ще отговаря за шест длъжностни присвоявания

Главната счетоводителка на КТБ Мария Димова ще бъде съдена само за участие в организираната престъпна група. По същия начин стоят нещата със заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева - Кючукова, както и с главната касиерка Маргарита Петрова.

Замесени в делото са и трима бивши високопоставени служители в БНБ. Това са двамата бивши подуправители и шефове на управление "Банков надзор" Цветан Гунев и Румен Симеонов. Те ще бъдат обвинение в престъпление по служба, защото не са упражнили контрол върху банката. Наред с тях с обвинение ще се сдобие и шефът на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" Славияна Данаилова.

Има и три лица сред бъдещите подсъдими, за които още не е ясно каква точно роля са играли в т.нар. група за източването на КТБ. Това са Светлана Георгиева, Елена Инджева и Рангел Стойчев

Разследването

Мегаделото "КТБ" реално започна няколко месеца преди изпадането на банката в неплатежоспособност (през юни 2013 година). Разследването тръгна по сигнал на "Протестна мрежа" за кредитирането на фирмите, свързани с Цветан Василев. Собственикът на КТБ обаче се превърна в издирван от държавното обвинение едва в края на юли 2013 г., когато банката вече беше затворена и поставена под надзора на БНБ.

Държавното обвинение обяви, че липсват 206 милиона лева от капитала на КТБ и главен виновник за източването е именно Василев. Междувременно той се укри в чужбина и още се намира в Белград. Сръбският съд засега отхвърля исканията на България за неговата екстрадиция. Цветан Василев оспорва твърденията на държавното обвинения за източването на КТБ с аргумента, че той винаги е боравил със своите си пари. Според него виновен за фалита на банката и последвалото дело е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

От началото на разследването досега са минали четири години. Според държавното обвинение обаче това е "кратък срок" предвид изключителната сложност на казуса.

Прокуратурата обещава, че ще публикува пълния текст на обвиненията по делото заради "обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани" към хода на разследването. В прессъобщението се казва още, че ръководството на Прокуратурата на Република България е "наложило политика на откритост пред обществото за работата на институцията".

Източник: Mediapool