След решението на Комисията за защита от дискриминация многодетна майка от Стара Загора ще обжалва по-високите цени в съда

Такса "дете" в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация. Това реши Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорска кръчма.

Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си. Повод за решението стана жалба от старозагорка, която през пролетта на м.г. установила, че

в местно заведение таксуват с 50% по-скъпо консумация

на родители с невръстните им потомци. На 9 май м.г. Живка Александрова отишла с трите си деца - на възраст 8, 10 и 12 години, в Bizar bar, където прочела в поднесеното й меню, че поради липса на детска площадка консумацията й ще бъде таксувана с 50% по-скъпо (минимум с 20 лв.) от сервитьорите.

Виж още: Кой да се грижи за децата в ресторанта

Възмутената жена поискала по казуса да се произнесат юристите от КЗД, които уведомила с писмена жалба от 17 юни с.г.

Девет месеца по-късно с решение от 15 март от комисията й отговорили обстоятелствено, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за "семейно положение".

Решението е на Пети специализиран състав с председател Златина Дукова. От текста на решението става ясно, че спецсъставът на комисията е възприел "надценката" като своего рода предупреждение към родителите да пазят децата си.

С особено мнение по казуса излиза обаче членът на състава

Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на другите си двама колеги. Той настоява, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

Начинът, по който е описана и обоснована "надценката", представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение, се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

На финала той подчертава, че в производството е установено нарушение на забраната за дискриминация, извършено от собственика на заведението, в менюто на което е включен процесният текст. Мусорлиев настоява, че с решението на състава нарушителят е трябвало да бъде санкциониран.

Иницииралата производството старозагорка е категорична, че ще продължи битката си за истината, като вече е обжалвала решението на КЗД пред административния съд, съобщава "Монитор" .

Източник: в. "Монитор"