Пред френската телевизия France24 избраният президент на България коментира темите за санкциите срещу Русия, членството на България в ЕС и кризата с мигрантите

В близко бъдеще санкциите срещу Русия ще бъдат отменени. Това заявява новоизбраният президент на България Румен Радев в интервю за телевизия France24, което предстои да бъде излъчено тази събота, 14 януари.

Пред френския тв канал Радев коментира Русия, Крим, ЕС, мигрантската криза, енергийната диверсификация и новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

По думите на Радев историята ясно показва, че такива рестриктивни мерки вредят и на двете страни. Решението на ЕС за вдигането на санкциите трябва да бъде единодушно, солидарно, като Радев изтъква, че България ще следва такава политика.

По отношение анексирането на Крим от Русия той отговаря, че са необходими реализъм и прагматизъм. 

"Крим е украински, на украинската карта, но де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че има руски флаг в Крим, това е реалността. Бъдещето ще бъде решено от гражданите на Крим", посочи той и припомни, че много важен въпрос е дали жителите на полуострова искат да бъдат върнати в границите на Украйна.

Виж още: Историята на Крим - от скитите до украинците

Той призова за цивилизовано решение на въпроса и подход в политическия дебат по въпроса.

Радев изтъква още, че членството на България в ЕС е стратегически избор. Той обяснява, че страната се е присъединила към съюза с големи очаквания, но те не съвпаднали с реалността.

"България има много ясна ориентация към ЕС и най-важните инвеститори у нас са европейски компании. Въпреки това имаме нужда от многостранен подход, да изберем най-полезното за нас като държава. И икономиката ни не бива да се определя от политическите ни връзки. България хвърли много усилия, за да разнообрази снабдяването си с енергия", посочва Радев. 

Не можем да приемем Европа на две скорости, изтъква той и посочва, че България заслужава да стане член на Шенген, след като е изпълнила всички изисквания за членство.

Това не е добре за общата сигурност, тъй като страната трябва да има достъп до Шенгенската информационна система. Ние сме външна граница и нямаме достъп, казва още новоизбраният държавен глава.

Виж още: Радев обеща срещи с експерти за въвеждане на мажоритарната система

Радев коментира и кризата с мигрантите.

"Нашият народ е състрадателен, винаги сме помагали на хора в нужда и имам предвид бежанците, семействата, която бягат от ужасите на войната. Но фокусът се премести от бежанския проблем към мигрантския проблем и разликата е голяма. Затова мисля, че Дъблинският регламент е несправедлив спрямо държавите в периферията, като България, Гърция, Италия и Испания. Ако се вземе решение тези нелегални мигранти, регистрирани в държавите в периферията, да бъдат върнати там, това ще превърне тези държави в буферни зони. Това, според мен, е несправедливо", заявява той.

По думите му предоставената помощ за границата ни е много важна, но не е достатъчна, необходима е също и солидарност. Избраният президент също така напомня, че има разлика между бежанци и мигранти.

Според него настоящата ситуация е несправедлива за държави по периферията като България, Гърция и Италия, където според европейските правила мигрантите и бежанците първо трябва да се регистрират. Радев се обявява категорично за спиране на мигрантите преди да влязат в ЕС.

Виж още: Радев разпуска НС в първия възможен момент

Източник: в. "Сега" / France24