Президентът атакува изказванията на бившия премиер Бойко Борисов за присъствието на НАТО в Черно море

С гневен коментар по повод изказвания от страна на ГЕРБ по въпроси на сигурността излезе президентът Румен Радев на профила си във "Фейсбук". 

Те дойдоха по повод решението на НАТО да засили военното си присъствие в Черно море, за да противодействат на засиленото военно присъствие на Русия в региона, след окупирането на Крим през 2014 г. Решението е било взето единодушно без възражения, включително от българска страна. 

В отговор на това бившият премиер Бойко Борисов изрази загрижеността си по темата и критикува служебното правителство за заетата от него позиция по темата. Според Борисов темата е изключително деликатна, а в рамките на няколко дни са взети решения за приемане на чужда флотилия в българското Черноморие. 

"Сега вече сме включени, имахме air policing, вече има флотилия, чужди кораби, всичко това е решено преди няколко дни. Сега сме поставени в много деликатна ситуация и вече сме цел, участници сме във всичко това", заяви Борисов вчера.

Този коментар предизвика острата реакция на президента. Ето какво написа той във "Фейсбук": 

"С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема Сигурност. В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море.

Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение. Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти.

Планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е "допускал" или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за "лодките, платноходките и туризма".

Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата Сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност."