Нареждането на служебен кабинет обаче новоизбраният президент оставя на Росен Плевнелиев

Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, новоизбраният президент Румен Радев ще инициира среща с председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство и инициаторите на Националния референдум, за да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Това коментира ген. Румен Радев след церемонията по връчването на решението на Централната избирателна комисия за избора му за държавен глава. 

Церемонията откри председателят на парламента Цецка Цачева, поздравявайки Радев и Йотова за победата им и огромното доверие, които са получили от българските граждани.

Вярвам, че няма да пожалите сила и енергия да отговорите на това доверие и да работите в интерес на българските граждани, допълни тя.

Радев благодари на всички български граждани, които са упражнили вот на изборите и на всички хора от ЦИК, които по думите му са положили неимоверни усилия за демократично, честно и прозрачно провеждане на изборите. 

"Връчването на мандата е израз на признание за тези избори. Това е изключително отговорен и задължаващ акт и ви уверявам, че ще работим и ще отдадем сили и енергия за демократична и просперираща България", каза още Румен Радев.

Удостоверенията и решението бяха връчени на новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова от председателя на ЦИК Ивилина Алексиева.

"Връчването на решението и удостоверенията стават в сложна вътрешнополитическа обстановка и външно политическа обстановка и предизвикателствата пред президентската институция са немалко. Пожелавам ви да отговорите достойно на предизвикателствата", обърна се Алексиева към Радев и Йотова.

"Един президент трябва да бъде готов на всякакви ситуации и да поема своята отговорност. Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по Конституция", коментира ген. Радев и посочи, че ще бъде информиран и разчита на опита на президента Росен Плевнелиев.

Източник: "Дарик"