Президентът приветства опита на Министерство на правосъдието да формулира предложения за законови промени, които да укрепят "разклатения ни имунитет"

В обръщение към нацията, президентът Румен Радев заяви, че България е преживяла покрай изборите организиран опит за влияние отвън. 

Не допуснахме това да се случи, отсече Радев, като допълни, че става дума за "систематични опити за проникване".

Радев призова за законодателни и организационни мерки, като подчерта, че това е работа на стартиращия на 19 април нов парламент. 

Миналата седмица Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за българското гражданство, в които се редактираше и Изборният закон с изискване за уседналост, на което на практика не могат да отговорят почти всички българи в чужбина.

"По време на кампанията партиите призоваха за крайни мерки, нарушаващи действащите закони - отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", коментира президентът.

"Проблемите няма да бъдат решени само със заклинания, а със закони. Днес се необходими отговорни действия - законодателни и организационни. На следващото Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми", заяви още Радев.

"Приветствам куража и усилията на Министерство на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет", заяви още той

"Някои съзряха в предложението за уседналост ограничаването на правата на българите в чужбина. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че с един разумен диалог ще се намерят по-добри решения", заяви президентът.

"Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок гласуван от независимия регулатор. Пожелавам успех на българските законодатели", завърши Румен Радев.