Светът осъди покушението срещу руския посланик в Анкара

Руският президент Владимир Путин определи покушението над посланика на РФ в Анкара Андрей Карлов като явна провокация към отношенията между Русия и Турция. Според него това е и атака към усилията на Русия, Турция и Иран за създаване на мир в Сирия. 

"Това убийство е ясна провокация към нормализираните и подобрени отношения между Русия и Турция. Също така това е атака и към общите ни усилия за мир в Сирия", заяви Путин.

Владимир Путин наблегна на това, че трябва да се разбере кой е дал заповедта за това убийство. 

"Единственият отговор, който можем да предложим, е категоричност в борбата срещу тероризма", каза още руският президент.

Президентът на Русия поднесе съболезнованията си на роднините и близките на Карлов и нареди дипломатът да бъде предложен за държавна награда, както и ще бъде издигнат негов паметник, каза Путин. 

Светът не закъсня с реакции по убийството на руския посланик в Турция.

"Аз бях дълбоко шокирана да научат за неразбираемата атака на посланик Андрей Карлов в Анкара днес. Нашите най-дълбоките съболезнования към семейството му, към всички негови колеги и руските власти. Европейският съюз осъжда най-категорично тази атака срещу представител на вашата страна в Турция. Ние бихме искали да изразим нашата солидарност с Русия пред лицето на този престъпен акт на насилие", написа в писмо до министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Съветът за сигурност на ООН осъди убийството на посланика "по възможно най-решителен начин". В изявлението на международната организация то се определя като "терористичен акт" и се призовава неговите организатори и спонсори да бъдат разкрити и привлечени под отговорност. 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери също осъди "подлата атака" и предложи помощта от страна на Вашингтон в разследването на убийството.

Министерството на външните работи на Република България остро осъжда нападението над посланика на Руската Федерация в Турция. Убийството на Андрей Карлов не може да има оправдание. Осъждаме всички форми на терор и очакваме разследването да разкрие извършителите и организаторите на акта. Скърбим за загиналия и поднасяме своите съболезнования на неговото семейство и близки.

Премиерът в оставка Бойко Борисов изпрати съболезнователни телеграми до президента на Русия Владимир Путин и до министър-председателя Дмитрий Медведев. Борисов изказва съболезнования от името на българския народ и лично от свое име във връзка с убийството.

"България остро осъжда този акт на терор, за който не може да има оправдание. Моля да предадете на семейството и на близките на посланик Андрей Карлов моята и на българския народ съпричастност към тяхната болка и скръб", посочва в телеграмите Борисов. 

"Президентът Росен Плевнелиев осъжда остро терористичното нападение  и убийството на посланика на Руската Федерация в Република Турция Андрей Карлов. Българският държавен глава е категоричен, че няма легитимна кауза, която да оправдава радикализма и убийството на хора и подобни атаки трябва да срещнат категоричен отпор от страна на демократичната общност", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Източник: RT, БНР, Нова телевизия