Според него това целяло забрани провеждането на световното първенство по футбол в Русия

Владимир Путин защити яростно Сеп Блатер обвини САЩ в намеса в избора на ръководство на футболната организация заради проведените арести вчера.

На сайта на руския президент Kremlin.ru в специална статия Путин определя полицейската акция в Цюрих като "пореден опит на САЩ да разпространяват юрисдикцията на други държави", предаде ТАСС.

САЩ искали световното да не е в Русия

"Със сигурност, без никакви съмнения, това е очевиден опит да не се допусне преизбирането на Блатер като президент на ФИФА, което е грубо нарушение спрямо функционирането на футболната централа", коментира Путин ситуацията и коментира, че арестите изглеждали "най-малкото, много странни", защото са поискани от американската страна по обвинение в корупция.

Той допълни, че скандалът няма да повлияе на провеждането на световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. По негови думи върху Сеп Блатер е упражняван натиск преди избора на Русия за домакин на световното първенство.

"Както знаем, в петък трябваше да се състои избор за президент на ФИФА, а г-н Блатер има всички шансове да бъде преизбран. И знаем какъв натиск беше оказан върху него с цел да се забрани провеждането на първенството в Русия", заявява още Путин.

Виж още: Кои са задържаните шефове във ФИФА

Защо САЩ се арестуват на швейцарска земя

"Може да се предположи, че някой от тях (арестуваните) са допуснали някакви нарушения - аз не знам - но точно към тях САЩ няма никакво отношение", смята Путин.

"Тези чиновници не са граждани на САЩ и ако се е случило нещо, то не е станало на територията на САЩ", добавя още той.

Защото

Американската заповед за арест на служителите на ФИФА е мотивирана с наличие на данни, че "престъпленията са договаряни и подготвяни на територията на САЩ, а плащанията са изпълнявани през американски банки".

Източник: ТАСС