95% от унгарците гласуваха за отхвърлянето на квотите за прием на бежанци, наложени от ЕС, но референдумът така и не събра необходимите 50% избирателна активност

Ниската активност на референдума в Унгария за отхвърляне на квотите за бежанци, наложени от ЕС провали плановете на Виктор Орбан да преговаря в Брюксел за премахването им. Въпреки това идеята бе подкрепена от 95% от подалите бюлетини, предадоха световните информационни агенции. 

От унгарското правителство приветстваха факта, че повече от 3 млн. гласоподаватели са гласували с "Не". Те са повече от гласувалите за членство в Европейския съюз на допитването през 2003 година, се припомня още.

От седмици референдумът и теми като престъпността сред чужденците и тероризмът, който кабинетът обвързваше с тях, бяха водещи в медиите. Правителството задейства безпрецедентна кампания за мобилизиране на гласоподавателите и вот с "Не". 

Виж още: Унгария арестува нелегално влизащите имигранти

Ето защо резултатът се счита за провал и на премиера на страната Виктор Орбан, по чиято идея и настояване бе свикано гласуването. Противниците му призоваваха масово да не се излиза до урните. Сега референдумът няма обвързваща сила, а тежестта му в Европа е твърде малка, за да задейства след себе си вълна от подобни референдуми в останалите страни от ЕС. 

Премиерът Виктор Орбан заяви, че 9 от 10 унгарци са гласували за това страната им да взима самостоятелни решения относно мигрантите. 

Опозиционните сили призоваха за бойкот на вота и след като стана ясен броят на гласувалите, поиска премиерът Виктор Орбан да подаде оставка. Аргументът им е, че той не е успял да убеди повечето унгарци да гласуват. 

Виж още: Орбан: България трябва да бъде приета в Шенген

Според плана за разселване мигранти Унгария трябва да приеме 1294 бежанци от общо над 160 хил. души. 

Източник: Ройтерс, АФП, News.bg