Над 500 души се събраха да поискат съдебна реформа и оставката на главния прокурор срещу 50 в негова защита

Протест и контрапротест за и срещу съдебната реформа, за оставка на главния прокурор и за оставка на правосъдния министър. Вчера пред съдебната палата се събраха две групи да протестират по темата със съдебната реформа.

Контрапротест

Първо към 17,00 часа се събраха контрапротестиращи, които оказваха подкрепа за позициите на Висшия съдебен съвет, главния прокурор и искаха оставка на правосъдния министър. За организатори се обявиха от движение "План Б", което заема позиция срещу съдебната реформа, но много от хората не знаеха кой точно ги организира. Контрапротестиращите бяха около 50 души и имаха озвучителна система, на която периодично пускаха музика - хитове на Queen, Rammstein, Guns N'Roses и т.н., която трябваше да заглуши другия, по-голям протест.

В контрапротеста участваха предимно младежи в гимназиална възраст, като според някои от тях лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев е вътрешен министър и отговаря за правосъдието в страната, други пък искаха оставката на министър Дянков или министър Христов.

Протест

За 18,30 пък бе насрочен големият протест срещу главния прокурор Сотир Цацаров и на него се събраха доста повече хора - повече от 500 души.

На протеста бяха и много от лицата от летните брожения от 2013 г. Имаше скандирания "Оставка" и "Реформи". Инициатори демонстрацията бяха активистите на Протестна мрежа, които бяха направили и специални плакати за протеста.

С тъпан, мегафони и речи хората призоваваха за оставка на главния прокурор и за изпълнение на съдебната реформа предложена от правосъдния министър.

Виж още: Цацаров: Няма да подам оставка под натиск

Grazhdani-iskat-sadebna-reforma

До организирането на протеста се стигна след като миналия вторник временната парламентарна комисия за промени в конституцията отхвърли предложените от министъра текстове и последвалите интервю на правосъдния министър и ответна реакция на ВСС, в която думите му бяха осъдени. Другата основна причина е започналото разследване на прокуратурата в правосъдното министерство след уличаващ в злоупотреби журналистически материал във в. "Труд".

Източник: Bulevard.bg