Според украинската армия са извършени над 120 нападения през последните 24 часа, въпреки че наближава влизането в сила на режим на прекратяване на огъня

Прекратяването на огъня трябва да влезе в сила тази нощ в 00 ч., съгласно споразумението от Минск.

Няма затишие, бунтовниците продължават атаките по Дебалцево, каза в телевизионно интервю военният говорител Анатолий Стелмах, цитиран от БНР.

В Дебалцево украинските части са обкръжени от проруските сепаратисти

Двете страни в конфликта взаимно се обвиняват за обстрел срещу жилищни райони.
С наближаването на примирието, надеждата, че то ще се случи, намалява, отбелязват кореспонденти на западни медии, цитирани от агенция "Ройтерс".

От рано сутринта стрелба се чуваше в района на държания от бунтовниците град Донецк.

Украинският президент Петро Порошенко обвини Русия, че значително е увеличила настъпателните си действия срещу Украйна след подписването на тези споразумения

Сепаратистките бунтовници в Източна Украйна "атакуват Минските споразумения" като бомбардират цивилно население

заяви Прошенко.

След това, за което се договорихме в Минск, това не са само нападения срещу цивилни, а и атаки срещу Минските споразумения, каза Порошенко в Киев, където се срещна с унгарския президент Виктор Орбан.

Вчера бе обстрелян с многоцевни ракетни установки "Град" град Артьомовск. При нападението загинаха трима души, включително 7-годишно дете. 

Тази нова трагедия засяга един град, който изобщо не бе замесен в текущите военни операции, заяви украинският президент. Артьомовск е под контрола на украинската армия и се намира на над 30 км от фронтовата линия.

Министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) обаче отрече да е замесено в обстрела на Артьомовск

"В някои медии се появиха съобщения, че подразделения на опълченци от ДНР са обстрелвали Артьомовск. Специално проверих, най-близката ни позиция е в Логвиново. Това е на около 32 км оттам. 

Ние физически не сме можели да стреляме в това направление", 

се казва в изявление на министерството на отбраната на ДНР.

"За жалост след Минските споразумения настъпателната операция на Русия значително се усили. Продължаваме да смятаме, че Минските споразумения са в голяма опасност", заяви Порошенко.

Вчера Държавният департамент на САЩ също обвини Русия, че продължава да разполага тежко въоръжение в Източна Украйна преди влизането в сила на договореното в четвъртък прекратяване на огъня.

В боеве в Източна Украйна в последното денонощие бяха убити най-малко 28 души, сред които 16 цивилни

сочат данни на украинските власти и на проруските сепаратисти. Прекратяването на огъня трябва да влезе в сила на 15 февруари.

Петро Порошенко предупреди, че ако утре не настъпи двустранно прекратяване на огъня в Източна Украйна, Киев ще поиска извънредно заседание на Европейския съвет. 

Порошенко аргументира позицията си с това, че на преговорите в Минск в четвъртък в т.нар. "нормандски формат" канцлерката на Германия Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са представлявали не само своите страни, а са имали мандат от целия Европейски съюз.

Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на Минските споразумения за Украйна

в която се призовават всички страни по украинския конфликт за ги спазват.

Дипломати от ООН съобщиха, че Съветът ще заседава в неделя за гласуване на резолюцията, броени часове след влизането в сила на договореното в четвъртък прекратяване на огъня в Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти. 

Ако резолюцията бъде приета, тя ще е едно от редките действия, които Съветът за сигурност е предприел по продължилата една година криза в Украйна.

Съветът е заседавал близо 30 пъти по този проблем, но Русия като негов постоянен член може да налага вето на всяко предложено действие, ако не й харесва, отбелязва АП

САЩ и други членове на Съвета многократно са обвинявали Русия, че подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, което Русия отрича.