Депутатите приеха на първо четене наказание от 3 години затвор за проповядване на радикален ислям

Три години затвор за всеки, който проповядва и пропагандира джихад, всеки, който събира пари и вербува членове, всеки, който иска да замени светската държава с ислямска и проповядва създаването на Ислямска държава. Това е записано в приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс, с който се криминализира "радикалният ислям".

Те бяха внесени от Патриотичния фронт и бяха приети със 106 гласа "за", "против" - 3, а 10 гласуваха "въздържал се", съобщава "Фокус". 

С тях се дава определение на понятието "радикален ислям", каквото досега в българското законодателство нямаше. Според приетите текстове "радикален ислям" се проповядва от едно лице, когато призовава за създаването на "Халифат", за налагане на законите на шериата над светските, за насилствено налагане на религиозни принципи и норми и когато набира последователи и средства.

Виж още: Забраната за носене на бурки мина и в парламента

ДПС се обявиха срещу промяната, като депутатът Джейхан Ибрямов дори заяви, че според Съвета на Европа, в българския парламент има две фашистки партии - НФСБ и ВМРО. Той коментира, че това е поредното калпаво изменение във важен закон. По думите му, когато се говори за исляма, а не за друга религия депутати се надпреварват да измислят доводи. 

Трябва да се подходи внимателно и да се сложи под общ знаменател не исляма, а отношението между различните религии, уточни Ибрямов.

Според Милен Михов от ПФ обаче промените в НК, които дават определение на понятието "радикален ислям" ясно разграничават религия от идеология. 

Виж още: Следенето в интернет - основен фокус в борбата на МВР с тероризма

"Проблемът с радикалния ислям е факт и в България. Подобни прояви и структури се финансират от външни фактори и е редно в НК да се дефинира какво е това радикален ислям и да се криминализира, за да могат хората, които проповядват такова деяние да бъдат санкционирани", каза пък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Преди седмица парламентът прие на първо четене и Закон за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, с който се въвежда забрана за носене на бурки. Тя важи за официалните институции и обекти, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации, където носенето на подобен тип облекло обективно е в състояние да улесни извършването на терористични актове с потенциално голям брой жертви.

Източник: Агенция "Фокус"