Според прокуратурата чрез самолетни билети и настанявания в хотели МВнР е ощетено със 148 хил. лв.

Софийската градска прокуратура е започнала разследване срещу ръководни длъжностни лица от Министерството на външните работи (МВнР), съобщиха от държавното обвинение. 

Производството е безстопанственост и длъжностно престъпление и е започнало заради договор за самолетни билети. Той включва и хотелски настанявания, и медицински застраховки при служебни пътувания в чужбина. Според разследващите, вместо да се обяви обществена поръчка, е сключен договор с фирма, която обслужвала земеделското министерство и така Външно било ощетено. 

"Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, от МВнР са сключили две споразумения (от 15 януари 2016 г. и от 22 април 2016 г.) с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ. Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 хил. лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки", пише в съобщението на прокуратурата. 

Настъпилата щета за МВнР е 148 хил. лв., твърдят от прокуратурата. От външното министерство не са се възползвали от отстъпките и ваучерите, които фирмата предлагала, въпреки че имали такава възможност. 

"В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ. Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая. Предстои назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР", се казва в съобщението. 

Освен безстопанственост прокуратурата разследва и длъжностно престъпление, става ясно от съобщението. Разследването се води от следователи. Даден е двумесечен срок за приключването му.