Тодор Костадинов пък е обвинен за документно и компютърно престъпление

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Янева е обвинена за продължавано престъпление по служба.

Освен нея обвинен е и Тодор Костадинов за документно и компютърно престъпление.

Престъпление по служба

Според прокуратурата в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, Янева два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС. Става въпрос за така наречената операция "Червеи" за подслушване на хора от протестите срещу кабинета "Орешарски".

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Виж още: "Червеи" са подслушвали протестите #ДАНСWithMe

Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС.

По отношение на Владимира Янева е взета мярка за неотклонение "подписка".

Обвинение срещу Тодор Костадинов

Тодор Костадинов е обвинен, че в същия период при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, на 12 септември 2013 г., на 12 ноември 2013 г., на 28 януари 2014 г. и на 25 март 2014 г. е съставил шест официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийския градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12 септември 2013 г. и на 28 януари 2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12 ноември 2013 г. и на 25 март 2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специалните разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър". По отношение на него е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Източник: Софийска градска прокуратура