Обвинението е за безстопанственост при продажбата на електроразпределителното дружество

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков се яви днес в прокуратурата и получи обвинение за това, че е дал указания на директора на Агенцията за приватизация да избере за посредник по сделката с миноритарните дялове на ЕВН "Булброкърс".

По това разследване обвиняеми са бившият министър на икономимата Трайчо Трайков, съиздателят на "Икономедиа" Иво Прокопиев и изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев.

Симеон Дянков е обвинен за това, че в периода май 2011 г. - юни 2011 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев - Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител, е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за "Булброкърс" ЕАД в размер на 1 276 618,85 лв. 

Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава - 20 829 200 лв. имуществени вреди, съобщи прокуратурата.

Според прокуратурата в нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерство на финансите и в Заповед за определяне на ресор на зам.министър-председател, Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 51 512 броя акции - 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД.

На Дянков е наложена мярка за неотклонение "подписка". 

"Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа за точно изпълнение на действащите закони", заяви тогава Дянков.

"Разпространената днес чрез медиите информация за необходимостта да обясня факти по сделки от времето, когато бях член на правителството, изисква коректен отговор", написа в социалната мрежа "Фейсбук" Симеон Дянков 

С това той реагира на оповестената от прокуратурата информация, че ще бъде привлечен като обвиняем за престъпление по служба.

"Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес. Ще съдействам на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси", пише още Симеон Дянков. 

Източник: в. "Сега"