Седем от всеки 100 престъпници се разхождат на свобода, вместо да са в затвора; бягат дори тези, които сключват споразумения в съда, констатира в. "Сега"

Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва осъдените престъпници в затвора, алармира в. "Сега".

Проверка на всекидневника показва, че са се укрили дори осъдени по споразумение - т.е. обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Вместо да бъдат задържани веднага, те свободно са напуснали съда и от този момент са в неизвестност.

Някои се издирват отскоро, но има и случаи, в които присъдите са влезли в сила преди повече от 10 години.

591 осъдени на затвор се разхождат на свобода според справката на прокуратурата от края на 2017 г. Шокиращото е, че сред тях има убийци, изнасилвачи, участници в отвличания, трафик на хора, грабежи, длъжностно присвояване.

Въпросът стана болезнено актуален след шестте убийства в Нови Искър в новогодишната нощ. За тях задочно бе обвинен Росен Ангелов, който се оказа издирван от осем години, за да излежи присъдата си за блудство с непълнолетно момиче.

Виж още: Очаквано: Убиецът от Нови Искър намерен мъртъв

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди да се направи ревизия на всички неизпълнени присъди в страната. Говорителката му Румяна Арнаудова призна, че няма пълна информация по този въпрос.

Няколко дни по-рано обаче от "Сега" разпратили десетки заявления за достъп до информация до всички апелативни и окръжни прокуратури в страната. Малка част от ръководителите им са предоставили данните. Останалите или не са отговорили, или директно са отказали.

Окръжната прокуратура в Русе е предоставила пълни данни за изчезналите осъдени - 36 души. Сред тях е Й. И. Й. През януари 2011 г. той е осъден от районния съд във Враца на 10 години затвор за длъжностно присвояване. Й. Й. е бил магазинер на лавката във Врачанския затвор, откъдето е присвоил пари и вещи за близо 6000 лв.

Редакцията на вестника е получила отговори и от окръжния прокурор на Добрич. В неговата справка има 17 души. Сред тях е Дмитрий Георгиев, който на 20 юли 2010 г. сключва споразумение с районната прокуратура в града за наказание от три месеца затвор и 100 лв. глоба за това, че шофирал след употреба на алкохол. И макар да е бил в съдебната зала, за да подпише споразумението, Георгиев изчезва и още не е открит. От делото става ясно, че преди това за кратко е бил задържан, а после му е нареден домашен арест.

Сходен е казусът и на Галин Денков. Неговото споразумение с прокуратурата е одобрено от районния съд във Варна на 10 юли 2017 г. Той е признат за виновен за притежание на 0,17 г хероин. Съгласил се е да влезе за пет месеца в затвора, но да не плаща глоба. Присъдата така и не е изпълнена.

По друго дело на районния съд в Добрич Васил Атанасов е признат за виновен за изнасилване, което е рецидив. Делото не е качено в съдебните онлайн регистри и няма информация за наказанието му. От прокурорската справка става ясно, че процесът срещу него е започнал през 1997 г., а окончателната му присъда идва през май 2008 г. Обявен е за издирване 20 дни след нея.

Осъденият на седем години затвор и 20 хил. лв. глоба за трафик на хора Джефер Мехмед също не е зад решетките. Присъдата му, произнесена от районния съд във Варна, е в сила от юни 2012 г. Той е обявен за издирване 20 дни по-късно.

В списъка на окръжната прокуратура в Кюстендил има 24-ма души. Сред тях са Ангел Христов и Пламен Галев, т.нар. Братя Галеви. Те имат 5-годишни присъди за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Наказанието им влезе в сила през май 2012 г., но те се укриха. И.Ю., който от март 2006 г. има присъда от 17 и половина години и 250 хил. лв. глоба за производство на наркотици в големи размери, също е в неизвестност.

В справката на Софийската военна прокуратура е бившият полицай Александър Вълков. През септември 2015 г. той беше осъден на седем години затвор за убийство. И макар че лично чу присъдата си на последна инстанция, беше оставен да избяга.

Източник: в. "Сега"