Мащабно изследване на "Индекса на настигането" показва, че провалите на държавното управление у нас, тромавата администрация и неумението да се справим с корупцията ни поставят на най-задното място в ЕС

Най-големите проблеми на България идват от провалите на държавното управление и това е основната причина страната ни да се закотви твърдо на опашката в Европа. Нещо повече - по някои показатели изоставаме и от държавите, които тепърва очакват одобрение да станат членки на Евросъюза. Това показва новото проучване The CatchUp Index ("Индекс на настигането"), цитирано от в. "Сега".

Мащабното изследване се провежда ежегодно от 2011 г. насам в 35 държави - 28-те от ЕС и 7-те кандидатки за членство, включително Турция и Исландия. Целта му е да измерва и сравнява скоростите, с които се развиват европейските страни. 

Класирането се основава на близо 50 различни показателя, които описват как се представя всяка от страните в четири области - икономика, качество на живот, управление и демокрация. За съжаление обаче България получава слаби оценки по повечето критерии.

В общата класация България е на 29-о място, като преди нас са всички останали страни от ЕС и Исландия. Индексът показва също, че Естония, Чехия и Полша наистина се доближават до по-развитите страни от ЕС, докато България и Румъния (която е точно пред нас под №28) не успяват да скъсят осезаемо дистанцията. А Гърция, която бе достигнала завиден стандарт на живот, закъсва сериозно и вече е изпаднала на 27-а позиция.

Виж още: Тромавата и неефективна администрация е най-големият проблем на бизнеса у нас

България заема 33-та позиция от общо 35 държави по справяне с корупцията и 32-ро място по показателите "върховенство на закона" и "ефективност на институциите". Въпреки сериозните инвестиции в инфраструктура, с които премиера Бойко Борисов се хвали и в първия, и в настоящия си мандат, страната ни се намира на 30-о място по транспортна инфраструктура. А по качество на демокрацията сме съвсем малко по-напред - 29-о място. 

Изследването показва още, че въпреки усилията на бизнеса да тегли икономиката на страната напред, институциите са тези, които забавят процеса, защото не успяват да създадат добри условия за развитие на фирмите и на гражданите. В резултат в областта "икономика" България заема 28-о място след Румъния и Хърватия, като тук важен фактор е ниският държавен дълг, който балансира положението.

По качество на живот сме на 30-о място, като дори Черна гора, която не е в ЕС, събира повече точки в тази област. Този критерий се определя от различни показатели - дял на хората, застрашени от бедност, процент на дългосрочно безработните, средна продължителност на живота, "гъстота" на хората с висше образование, грамотност на учениците и т.н.

Виж още: България пази 69-ото си място по индекс на корупцията

Някои от по-новите държави в ЕС успяват да се възползват по-добре от предимствата на членството и ускорено догонват развитите, коментира вчера авторът на изследването Марин Лесенски от Институт "Отворено общество". 
Така например Естония и Полша са в челната петица на Европа по резултати на учениците в тестовете PISA, които показват равнището на подготвеност на децата по математика, писане, природни науки. Лесенски подчерта, че доброто образование има огромно значение за бързото икономическо развитие. 

Източник: в. "Сега"