Вече знаем кога ще са изборите, остава само да разберем и кои са кандидатите

Депутатите избраха да гласуваме за президент на 6 ноември. Това стана ясно днес след гласуване в Пленарна зала.

Предложението 6 ноември да бъде датата, на която да се проведе първия тур на президентския вот, бе дадено от ГЕРБ. Другите възможни дати за предстоящия вот бяха 23 октомври, предложена от БСП, и 30 октомври, предложена от ДПС. 

С общо 133 гласа "за" датата 6 ноември бе избрана и така българите ще гласуват за президент в първата неделя на месеца. Евентуален балотаж ще се проведе седмица по-късно на 13 ноември. 

Виж още: Когато партиите решат, че избирателя кучета го яли

Кои са кандидатите?

ГЕРБ

Президентски кандидатури от големите партии все още няма. От най-голямата партия в момента - ГЕРБ, неколкократно заявиха, че ще обявят своя кандидат за "Дондуков" 2 през септември. Към момента се спрягат имената на кмета на Бургас - Димитър Николов, кмета на София - Йорданка Фандъкова, председателя на парламента - Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, както и на самия премиер Бойко Борисов. 

Борисов неколкоратно обяви, че той няма да се кандидатира, нито заместникът му Цветан Цветанов ще бъде номинацията на партията. Борисов преди известно време коментира, че и Томислав Дончев няма да бъде опция за тези избори. 

Самият премиер обяви наскоро, че преосмисля кандидатурата на партията си и най-вероятно ще лансира личност, която може да бъде обединяваща за нацията. 

"В сегашната ситуация коренно преразглеждам фигурата на кандидата за президент - трябва да е обединител. Нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира в съвременния свят и да консолидира нацията. Ще кажа кой е кандидатът през септември", заяви той пред Нова телевизия. 

БСП

БСП трябв да обяви кандидата си за президент на 14 август. Допитването до партийната маса показа, че повечето хора биха искали лявото да издигне общ кандидат, но преговорите с АБВ, основната друга формация в левия политически спектър, по-скоро не вървят.

Тази седмица ръководството на АБВ излезе с решение, че кандидатът за президент на коалиция "Ляво - Център" трябва да е или Георги Първанов, или Ивайло Калфин. Все пак те коментираха, че не затварят вратата на преговорите и не изключват никой кандидат. Коментарът им бе в отговор на критики от страна на БСП, че с тази номинация преговорите се съботират. 

Виж още: Жени са фаворити за президентската номинация на БСП

Ако не се стигне до обединение на лявото, най-вероятният кандидат на БСП е Мая Манолова, която като омбудсман печели симпатии. Нейното име бе и сред най-често срещаните предложения на червените партийни членове за кандидат за президент, веднага след лидерката на партията Корнелия Нинова, която обаче отказва да влезе в надпреварата за президент, освен ако срещу нея не застане Бойко Борисов. Други опции са евродепутатът Илияна Йотова и депутата Янаки Стоилов. По-интересните номинации във вътрешния референдум на БСП са бившият министър-председател Жан Виденов, бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, както и бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. 

Националистите

Националистическата част на политическия сектор работи за обединение преди изборите, като там засега основните партии и вече имат ясна президентска двойка. Тя бе анонсирана от група патриотични организации, които предложиха националистическия кандидат да бъде издигнат от инициативен комитет. Избраната двойка е Красимир Каракачанов и Явор Нотев.

Днес ВМРО, НФСБ и "Атака" потвърдиха, че застават зад кандидат-президентската двойка издигната от Инициативен комитет - Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт за президент и Явор Нотев от "Атака" за вицепрезидент. 

Инициаторите заявяват желанието си Каракачанов и Нотев да се явят не само като представители на своите политически сили, но и като обединители на всички милеещи за България. Именно заради това те настояват двамата да бъдат издигнати като независими кандидати с инициативен комитет.

Реформаторският блок

Реформаторският блок също не се е спрял на краен представител за президентския вот. Днес в централата на РБ са били отворени и последните пликове с номинации. Така предложените имена, сред които Реформаторският блок трябва да избере кандидат-президенската си двойка са: бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров, армейският генерал Съби Събев, бившият председател на парламенна проф. Огнян Герджиков, лидерът на НПСД Корман Исмаилов, депутатът Гроздан Караджов от Гражданския съвет и колегата му в съвета и съветник в София Трайчо Трайков, професорът-скулптор Велислав Минеков. 

Зад потенциалната кандидатура на Минеков, чието име последно нашумя покрай скорошните протести срещу културния министър Вежди Рашидов, застанаха и група интелектуалци, сред които университетския преподавател доц. д-р Ефрем Ефремов и писателя Захари Карабашлиев. 

И други

Останалите кандидати за президент, които малко или много са ясни, са Жорж Ганчев, шефът на БАН проф. Стефан Воденичаров, Веселин Марешки и бизнесменът Николай Банев, чието име излезе в скандала "Панамските досиета".