Бъдете грамотни, свободни и достойни, каза Румен Радев в празничното си приветствие пред паметника на светите братя Кирил и Методий в деня на славянската писменост, българската просвета и култура

"Повече от век на тази дата споменаваме светите братя Кирил и Методий, свети Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес. Но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството", предупреди президентът Румен Радев в празничното си приветствие на 24 май и поясни: 

"А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но

за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото

Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят.

И най-важната стъпка е свободата на духа. Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска."

Виж още: "Думите са в нас и ние сме в думите, те нас обръщат и ние тях обръщаме"

Край паметника на светите равноапостоли пред Народната библиотека, която носи тяхното име, Радев заяви още: 

"По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч "омайна и сладка", на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото

днес все по-често пишем нехайно,

говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината?

Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата.

В тази вечна битка на светлината с тъмата, пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете, както се пее в химна на Михайловски, "сеятели на правдата". Грамотни, свободни и достойни."

Държавният глава завърши речта си за деня на славянската писменост, българската просвета и култура с обръщение към учители и ученици:

"Поклон пред святото дело на българския учител! Успех по пътя на знанието на вас, скъпи ученици!"

В началото на седмицата той поднесе венец и пред паметника на Кирил и Методий в Москва, където беше на официално посещение.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също честити праздника на "словото, книжовността и съзиданието", като напомни:

"27 години преди Освобождението на България нашите възрожденци започват да празнуват великото дело на светите братя Кирил и Методий. 

И както пише в своите спомени българският учител Йоаким Груев "от година на година тържественото празнуване се обобщи из цяла България, и от училищен празник, какъвто беше в началото, достигна до всеобщ, народен Великден".

Тази "Великденска тържественост" на деня, както по-късно ще я нарече Иван Вазов, се усеща и днес.

24 май е нашият просветен Великден. Тържество на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще."

Голямата цел, която стои зад всички допълнителни финансови средства за заплати, за курсове за квалификация, за модерни класни стаи и оборудване, зад всички нови учебни програми - е

да възродим учителската професия като мисия;

да върнем онзи заряд, който българските учители винаги са имали - на лидери, които водят, които показват посоки, които откриват хоризонти както пред нашите деца, така и пред нас като нация, заявява още Фандъкова.

Тя също принадлежи към това съсловие и преди да застане начело на Столичната община, беше министър на образованието и науката, а на празничния ден поведе шествието за 24 май, редом с президента.

"Искрено вярвам, че образованието е най-истинската кауза, която може да концентрира енергията и стремежите ни. Колкото и да е странно, дори тежките спорове кой автор да е в учебниците са доказателство за това.

Голямата промяна започва в момента, в който вратата на класната стая се затвори и учителят застане срещу онези 30 изпитателни, любопитни или разсеяни детски погледи. И те заедно се превърнат в един клас, в една общност.

И вие, скъпи ученици и деца, станете съучастници в това откривателство, в което ще научите най-важното - какви искате да бъдете. Знаещи, непримирими, но добри хора, смелчаци, които държат на думата си, откриватели, които строят мечтите си", казва още столичният кмет и призовава:

"Запомнете, смартфоните не са по-умни от вас! Нито могат повече от вас!

Не им давайте да управляват живота ви! Модерният виртуален хейт не ни прави нито знаещи, нито истински критични. Думите, които имат силата да променят, са в общуването, което създава общност на съзидание, на споделяне и на градеж."

Премиерът Бойко Борисов (вляво) и македонският му колега Зоран Заев бяха заедно за 24 май в Рим, където поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий в двора на българското посолство (копие на знаменития паметник пред Народната библиотека в София) и се поклониха пред гроба на св. Кирил в базиликата "Сан Клементе"