Росен Плевнелиев обаче не е 100% сигурен и в предаването на БНТ "Панорама" изказа разочарованието си от случващото се у нас в политически план

Логичният избор за трети мандат е Реформаторския блок, коментира при гостуването си в "Панорама" по БНТ президентът Росен Плевнелиев, но отбеляза, че не е напълно сигурен.

"Направих консултации с всички политически партии. Чух ги много внимателно. След това направих и Консултативен съвет по националната сигурност. Дадох всичко от себе си, защото искрено вярвам, че бързите избори в момента не са добро решение за България. Стана повече от ясно, че четири от парламентарно представените политически сили не вярват в това, че 43-тото Народно събрание има потенциал оттук нататък да работи: ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ.

Длъжен съм да заявя, че докато някой политолози и политици казваха, че няма криза и всичко е нормално, аз посочих още в ден първи, когато беше гласувана оставката на правителството на Бойко Борисов, че политическа криза има. Същевременно нека се мобилизираме всички така, че политическата криза да не прерасне в парламентарна криза, т.е. невъзможност на Народното събрание да излъчи правителство, и да намерим устойчива формула за съставяне на правителство", коментира държавният глава.

Виж още: Борисов върна мандата, както беше обещал

Според Плевнелиев вината е обща.

"Всичко това тръгна с оставката на правителството на Бойко Борисов. Оттук нататък обаче изброих политическите партии, които твърдят, че Народното събрание няма никакъв потенциал и перспектива за живот и трябва да се ходи на бързи избори", добави той.

Президентът все пак смята, че все още има предпоставки за справяне с кризата, стига да се действа по закон:

"Нека да е ясно - първо, имаме парламент, който продължава да работи. Второ, има и правителство в оставка, но то продължава. В нашата конституция е вграден здраво принципът на непрекъсваемост на изпълнителната власт. Правителството остава, докато дойде друго, било то служебно или редовно.

И разбира се, като президент, аз вече нося своята голяма отговорност, тъй като сме в конституционна процедура. Нека да е ясно, защото отново куп публични фигури, вкл. и някои политици, казаха президентът да спре дотук, да остави на следващия президент той да довърши конституционната процедура. Представете си какво казват тези хора.

Сега се очаква държавния глава за 50 дни, до 22 януари, да спре, да не прави нищо, да си пише мемоарите, в ситуация, когато има политическа криза, която очевидно прераства в парламентарна криза. Не съм аз този държавен глава, не съм действал никога така. Продължавам да бъда себе си. По конституция всеки един от сроковете ще бъде спазен."

Плевнелиев беше категоричен също така, че не иска служебно правителство:

"Да кажем, че и вторият мандат няма да бъде реализиран, въпреки моето желание, че ще бъде направен сериозен опит за сформиране на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание, тъй като смятам, че този парламент не е изчерпан. Третият мандат ще бъде последният в моят мандат като президент. Няма как да дам мандата на политически сили, които няма да могат да ме убедят с аргументи, че посоката, в която работих, ще бъде спазена. Логичният за мен избор би бил Реформаторския блок. Разбира се, не го казвам със 100% сигурност, но казвам с голяма степен на вероятност."

Същевременно той отхвърли твърденията, че се готви за кандидатстване за европейски комисар:

"Оставам посветен на европейското и демократично развитие на страната. Ще продължавам да бъда полезен на България. За мен не е самоцел позицията на европейски комисар. Аз съм президент, а не кандидат за комисар."

Референдум според него е бил нужен - но не смята, че всички предложения в него са правилни на този етап:

"Аз призовах българските граждани да участват в референдума. И аз участвах. Но отговорих по съвест на въпросите. И аз бях за задължителното гласуване, аз инициирах референдум с този въпрос. Но съм категорично против мажоритарна система с две нива и с абсолютно мнозинство. Това няма да доведе нищо добро за България.

Изключително съм притеснен от подхода. Ако се бърза, това ще бъде трагично, с драматични последици за българската държавност. Когато едни сценаристи, които хулят Конституционния съд, които късат снимката на държавния глава, които казват, че ако народът е казал, че всички трябва да носят зелени гащи, трябва да носят зелени гащи, какво правим с тези, които имат сини и червени гащи? Да ги пратим в Аушвиц ли? Аз започвам да се притеснявам. Има проблем и този проблем не бива да бъде замитан под масата."

Източник: БНТ