Масовото клане беше известно като най-отвратителния обичай в света

В Непал слагат край на един от най-шокиращите религиозни обичаи, достигнали до наши дни - масовото жертвоприношение на животни по време на фестивала в чест на богинята Гадимаи.

Той се провежда в окръг Бара от средата на XVIII в. насам, когато основателят на храма Гадимаи сънувал, че богинята иска кръв в замяна на освобождаването му от затвора, като му обещала власт, благоденствие и защита от злини. Първоначалното й желание било за човешка жертва, но закланото животно утолило жаждата й за кръв и оттогава обичаят се повтаря на всеки пет години.

По време на едномесечните празненства през 2009 г. са намерили смъртта си над 500 хил. говеда, кози, кокошки и други видове. Миналата броят им е намален със 70%, след като индийският върховен съд забрани износа на животни към Непал. Резултатът е над 100 арестувани и спасени над 2500 животни

В крайна сметка надигналата се вълна на протести принуждава организаторите да прекратят тази зловеща традиция, а животните, които поклониците носят за жертвоприношение и на други религиозни празници, се конфискуват.

Същевременно обаче зловещата практика в Непал продължава... с хора. В югозападната част на страната, също край границата с Индия, беше съобщено за принесено в жертва 10-годишно момче. Задържани за престъплението са 11 души, които са заплашени с доживотен затвор.

Един от обвиняемите обяснил, че е извършил жертвоприношението, за да излекува болния си син, както го посъветвал местен шаман. Мъжете примамили детето с пакет бисквити и дребна сума пари, след което го завели в храма, за да изпълнят ритуала. Тялото било открито захвърлено в полето, с прерязано гърло.

Си Ен Ен обяснява, че в този район се населява от най-бедните и необразовани хора, т.нар. "недосегаеми" в традиционната кастова система. Местните власти обещават да започнат образователна кампания срещу подобни суеверия.

Източник: Humane Society International; Си Ен Ен