Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. Имен ден имат: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева

На 14 октомври православната църква отбелязва паметта на българската светица Параскева, наричана още Света Петка Търновска. Света Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят, посочват от Светия синод.

Света Петка е живяла през IX век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в Светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци.

Името на Света Параскева идва от гръцки и означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята Света Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със Света Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.

Днес мощите на Света Петка почиват в румънския град Яш. Там са пренесени на 13 юни 1641 г., в новопостроения храм "Св. Три светители", издигнат по времето на крал Василий Лупу и е осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими. 

На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите на Света Петка са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта - както при хората, така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа - последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва: "На Петковден ралото да ти е под стрехата".

На Петковден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева. 

Светицата е покровител на Троян, провъзгласен за град преди повече от 150 години.