И двамата са на мнение, че съдебната реформа трябва да се случи сега

Главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов зарофиха томахавките и ще вземат писалките. И двамата са на мнение, че реформата в съдебната система трябва да се случи сега, не може всеки път да се започва от начало.

"Да свалим томахавките и да вдигнем писалките", каза преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор категорично заяви, че няма да си подаде оставката. Той поясни, че не чувства, че работи под натиск. "Оставка няма да подам, защото ми я иска някой от тротоара или от тротоарното платно", каза Цацаров.

Реформа в 4 пункта

Обвинител номер едно заяви, че реформата трябва да се осъществява паралелно, като за него тя се изразява в 4 пункта. Първият е максимум прагматизъм и нула популизъм. Вторият аспект е професионализъм, а не законопроекти писани преди години или писани на крак. 

Съдебната реформа, по думите му, трябва да върви паралелно по три писти. Не на последно място, според Цацаров, съдебната реформа трябва да бъде осъществявана чрез консенсус. Сотир Цацаров обясни, че проблемът относно съдебните дела не е само в прокуратурата, тъй като в досъдебното производство участват  МВР и ДАНС. 

"Ако тези три институции работят заедно, работят ефективно, голяма част от проблемите с делата ще бъдат решени. Не прехвърлям само топката при МВР и ДАНС, знам проблемите и в прокуратурата", каза той.

Протести и контрапротести... отново

Пред сградата на ВСС се бяха събрали две протестиращи групи - едната изразява подкрепа на министъра на правосъдието Христо Иванов с искане на оставките на главният прокурор и на членовете на ВСС. Другата протестираща група искаше оставката на правосъдния министър и на някои от членовете на съвета.

Преди заседанието на ВСС министър Иванов отиде при протестиращи и ги призова за намаляване на напрежението. "Помолих хората, които се обявяват в моя подкрепа, да оставят институциите да си свършат работата", заяви правосъдният министър, цитиран от Дарик.

По думите му нещата са "докарани донякъде" и не може заради напрежение и грешни фрази всичко да се подложи на риск.

Както Иванов, така и Цацаров заявиха, че са допускали грешки и неочаквано взеха единодушно решение да се обединят около идеята "да свалят томахавките и да вземат писалките".

Източник: Агенция "Фокус", "Дарик"