Родината на прасковата е Китай, където тя е била почитана и обожествявана.

За древните китайци тя е символизирала дълголетието, здравето и безсмъртието, затова богът на дълголетието Шоусин винаги е бил изобразяван с праскова в ръка. Вярвало се е, че редовната й консумация води до безсмъртие, разказва Аgronovinite.com.

Първите писмени сведения за този плод дава Теофаст, който споменава прасковата в своите съчинения. Внимание й отделят и римските естественици Плиний и Колумела, които смятат, че тя произхожда от Персия - оттам латинското й наименование Persica. 

През XIX век обаче става ясно, че прасковата идва от древен Китай. В Европа е внесена през I век през Иран, Ирак и Мала Азия. На Стария континент, където символизира дълголетието и семейното щастие, най-напред става популярна във Франция и Италия. До 1616 г. познатата праскова са само мъхеста, но градинари любители създават новия сорт гола праскова, наречена "нектарина".

През Средновековието някои лекари смятали прасковите за отровни и използвали само листата им. Оказва се, че те имат силни целебни свойства.

Виж още: Защо черешите са полезни

Лечебен и диетичен е и самият плод - съдържа пектин, каротин, етерични масла, органичните лимонена, ябълчна и винена киселина. Елементите: желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен. 

Прасковите са с високо съдържание на витамин С - само един плод доставя на организма 3/4 от необходимата дневна доза. Другите витамини са от групата В, фолиева киселина, витамин РР, Е, К. Костилката съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.

Много от ценните вещества в плода се запазват при консервиране, сушене, печене.

Кои са лечебните свойства на прасковата?

Сърдечни заболявания и хипертония

Благодарение на високото съдържание на калий прасковите са полезни при аритмия и нарушен сърдечен ритъм. Плодовете имат леко диуретично действие и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане. За регулиране ритъма на сърцето се препоръчва 250 г сок от праскови да се пие 15-20 минути преди ядене. Тази рецепта помага и на хора, страдащи от малокръвие и проблеми със стомаха.

Рак

Високото съдържание на витамин С придава на прасковата мощно антиоксидантно действие. Освен че забавят стареенето, плодовете неутрализират ефекта на свободните радикали, с което предпазват организма от образуване на злокачествени заболявания.

Стомашни проблеми

Плодът съдържа разтворима целулоза, която подобрява храносмилането и чревната перисталтика и потиска процесите на гниене в храносмилателния тракт. Прасковите засилват секреторната функция на храносмилателните жлези, улесняват смилането на по-тежките храни, предотвратяват гаденето и повръщането.

Виж още: Народни рецепти за здраве

За хората, които страдат от понижена киселинност на стомашния сок, и при запек народната медицина препоръчва 50 мл прясно изцеден сок от праскови да се пие на гладно. Отварата от прасковени листа действа също против запек, тъй като има слабителни свойства. Тя препятства и образуването на газове в червата.

Изпитано средство против нервен стомах е да се счукат три ядки от праскови, смесени с равна с.л. пчелен мед. Сместа се приема два пъти дневно преди ядене. Друга рецепта се приготвя от 20 счукани ядки от праскови, 2 с.л. семе от коприва и 400 гр. пчелен мед. Препоръчва се по 1 с.л. сутрин преди закуска. Лесно усвоимото нишесте на прасковата стимулира подобряването на храносмилателния процес.

Анемия

Прасковите стимулират образуването на хемоглобин. В плодовете има и желязо, лесно усвоимо от организма, което помага при анемия.

Слаб имунитет

Прасковите укрепват имунитета, препоръчват се за подсилване на малки деца, възрастни и дълго боледуващи хора. Те унищожават болестотворните бактерии и вируси в организма.

Простуди, бронхити

Още в древността екстрактът от ядките и кората на дървото се е използвал против малария. Помага при хроничен бронхит, грип, обикновена простуда, астма и други дихателни проблеми. 

Лекарството се приготвя от 150 г счукана кора от дървото и сушени прасковени ядки, залети с 500 мл ябълков оцет и 500 мл вода. Сместа се покрива и се оставя на топло, като няколко пъти дневно съдът се разклаща. След пет дни сместа се вари, докато останат 500 мл от нея. Добавят се 250 мл бренди и течността се затваря в стъклена бутилка. Приемат се максимум 2 с.л. на ден.

Този екстракт облекчава отхрачването, сваля и високата температура. За целта на 3-4 часа трябва да се взима по 1 с.л. При болки в ушите се използва като капки. Прасковите се препоръчват профилактично при повишена склонност към простуди.

Виж още: Кои билки понижават кръвното

Бъбречни заболявания

Като диуретично средство при камъни в бъбреците се препоръчват плодовете и цветовете на прасковата. Отварата от листата пък облекчава болките при възпаление на пикочния мехур, особено при мъжете.

Ревматизъм, артрит

При тези заболявания се препоръчват отвари от цветовете на прасковата. Друга рецепта на народната медицина за ревматизъм е отвара или прясно изцеден сок от прасковени листа.

Затлъстяване

Въпреки че е сладка, прасковата е диетичен плод, тъй като има малко калории (40 ккал за 100 г), но много засища. Затова се препоръчва като лека закуска между отделните хранения. Изчиства тялото от шлаките, разгражда бързо мазните и тежки храни, затова се смятат за отличен десерт след тежки, висококалорични хранения.

Кожни болести

Листата на прасковите са ефикасни при циреи, фурункули и карабункули. Необходимо е осем свежи листа от праскова, 70 мл гореща вода и няколко тънки резенчета сурови необелени картофи да се смелят в хомогенна смес. Тя се разстила върху чисто парче плат и кожата се налага с него. При псориазис и херпес зостер помагат смачканите пресни листа, смесени със сладко кондензирано мляко. С тази смес се намазват засегнатите места.

Виж още: За да живеете дълго

Пак против тези заболявания може да се прилага и запарка от прасковени листа. При кожна екзема се препоръчват горещи бани с отвара от прасковени листа.

Депресия, стрес

Прасковата изобилства на витамини от групата В, които неутрализират стреса и подобряват съня. Плодът има свойството да цери мъката и депресията. Това се дължи на възбуждащото действие на прасковата. По тази причина, тя е наричана от французите "еликсир на любовта" и "гръдта на Венера". Освен че е афродизиак, благодарение на магнезия плодът регулира емоционалното равновесие, тонизира, сваля нивата на стрес и вдига настроението.

Какви са другите лечебни свойства на прасковите?

Прасковите се препоръчват и при подагра, заболявания на жлъчката и черния дроб. Те обаче трябва да се избягват от хора, страдащи от диабет и алергии.

Виж още: Осем храни за лечение на рак