Предложението е на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин

Пожизнена ежемесечна държавна награда за личности с особени заслуги към България и нацията. Това се предвижда в проект на наредба, изготвена от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, като освен пожизнената награда, ще има и еднократна или за срок от 1 до 3 г., пише в. "Преса".

В какви размери ще са държавните награди

Максималният размер на наградите ще бъде определян всяка година от закона за държавния бюджет.

Според идеята на Калфин за 2015 г. месечната държавна награда ще бъде до 700 лв., а еднократните и срочните плащания - до 5000 лв.

Парите ще бъдат отпускани за изключителни постижения и цялостен принос в различни области на обществения живот, за укрепване и развитие на гражданското общество, защита на човешките права и свободи и др.

Как ще се определя кой да взима награда

Предложения за отпускането на такава награда ще могат да правят органи на централната и местната власт, научни организации, училища, юридически лица с нестопанска цел или инициативни комитети на граждани. 

Те ще отправят предложенията си до съответните министри, които на свой ред ще назначават комисия за преценка. В крайна сметка, ако даден човек бъде одобрен от комисията за държавна награда, министърът внася предложение за съответната награда в Министерския съвет.