Като "огромна рана на българската природа" коментираха лесовъди бедствието, което бушува в продължение на близо седмица, изпепелявайки над 16 хил. декара гори и ниска растителност. Огънят тръгнал от незагасена цигара на пастир

Между 13 и 15 млн. лева ще са необходими за ново залесяване - и поне 50 години трябва да минат, за да има отново такива дървета, коментира директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮДП) инж. Дамян Дамянов по повод пожара в Кресненското дефиле.

Огънят между симитлийските села Сенокос и Мечкул и кресненските Ощава и Стара Кресна нанесе огромна рана на българската природа, категоричен беше той пред БНТ.

Виж още: В сезона на горските пожари - какви правила да спазваме

Няма човешки жертви и пострадали хора, което по думите му е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа. Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен.

Най-големият пожар в Пирин, чийто периметър се простираше на 20 км, е унищожил над 16 хил. декара иглолистна и широколистна гора и ниска растителност, както и много животни. Фургон и пет къщи са изгорели във Влахи, шест къщи - в Стара Кресна и Ощава.

Пламъците тръгнали от незагасена цигара на пастир, който сам подал първия сигнал за пожара, но признал вината си едва по-късно. 30-годишният Костадин Митев от Симитли е говедар във ферма на екоорганизацията "Фонд за дивата флора и фауна" в с. Мечкул, която се намира на километър от първоначалното огнище.

Мъжът е от ромски произход, съден е за кражба преди шест години, но към момента е реабилитиран. С този арест се слага край на спекулациите, че някой умишлено е причинил пожара, за да преследва някакви други цели, каза говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Пастирът е обвинен в палеж по непредпазливост и може да лежи в затвора до пет години. Заради щетите, оценявани на повече от 3,3 млн. лева, той е в ареста с мярка "задържане под стража", въпреки че съдействал на разследването.

Според свидетелството му той изкарал кравите на паша в района на единствения голям водоем наблизо и запалил цигара, но тъй като говедата се разделили надве, скочил внезапно и захвърлил цигарата, мислейки, че я е загасил...

Петнайсетина минути по-късно видял, че зад него вече гори голям пожар. Опитал да гаси огъня с връхната си дреха, получил и обгаряния по краката. След това звъннал на кмета на село Брежани, за да го уведоми за произшествието...

Във вторник движението по път Е-79 в района на пожара беше възобновено, но вътрешният министър Валентин Радев апелира към водачите да не хвърлят през прозорците на автомобилите фасове, които биха могли да предизвикат нови пожари.

Огнената стихия в района над Кресна беше овладяна за шест дни с усилията на 600 пожарникари, военни, горски служители от парковете "Пирин" и "Рила", доброволци, полиция и жандармерия.

600 души работиха близо седмица по потушаването на огъня, като 42 бяха само пожарните автомобили. Беше включена и друга специализирана техника. Два вертолета изхвърляха по 2,5 т вода на всеки заход и изляха над пламъците стотици тонове.

Друг, частен хеликоптер се присъедини към тях в началото на седмицата, когато гората в района на село Влахи пламна отново от загасено огнище.

Падналият дъжд позволи пожарът да бъде свален на земята, да не е върхов, но той не е окончателно погасен, поясни главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Ситуацията е под контрол, но бдителността ни продължава, за да не допуснем неговото възобновяване, добави той на вчерашния последен брифинг от кризисния щаб.

Към неделя сутринта най-рисковите участъци бяха при жп спирката над Кривия тунел, където електрозахранването беше изключено с превантивна цел, и в района на т.нар. Гореща баня.

Заради стръмния терен и безопасността на огнеборците беше спряно и движението на влаковете. Позволено обаче беше връщането на жителите в евакуираните села Стара Красна, Сенокос и Ощава.

Източник: БНТ, БНР, пресцентър МВР