Данни за пострадали няма, но пламъците са унищожили почти напълно палатките в лагера. Полицията работи по версия за умишлен палеж

Силен пожар избухна снощи в бежанския лагер Мория на гръцкия остров Лесбос, като от лагера са избягали между 3000 и 4000 души, съобщава АФП.

Няма съобщения за пострадали, но пламъците почти напълно са унищожили палатките в лагера. Според публикуваните от гръцкото правителство статистически на Лесбос се намират 5650 бежанци и мигранти, а местата за настаняване в лагера са 3500.

Пристигналите на място пожарникари едва успели да влязат поради избухнали спречквания между групи от различни националности, но впоследствие успели да потушат пламъците.

Според източник от местната полиция най-вероятно става въпрос за умишлен палеж. Междувременно в. "Катимерини" съобщава в сайта си, че пожарът бил предшестван от безредици, възникнали по време на протест срещу мигрантите.

Виж още: ООН алармира за "хаос" на гръцките острови

През първата половина на деня жителите на село Мория се събрали на демонстрация пред кметството с искане да бъдат изселени мигрантите от острова. Сред демонстрантите проникнали активисти на крайнодесни гръцки групировки, които отправяли нападки срещу мигрантите и местните власти, както и активисти на неправителствени организации, оказващи помощ на обитателите на лагера.

Местни медии съобщиха, че 15 мъже са крещяли антиимигрантски лозунги и са атакували три студентки по време на протеста. Една от тях е работила с мигрантите на острова.

Кметът на острова Спирос Галинос е бил обиждан от ултранационалистите от "Патриотичното движение на Лесбос". Той е говорил по време на демонстрацията, когато крайнодесните са започнали да крещят: "Хвърлете ги в морето!".

Виж още: "Бежанците объркаха живота ни"

Сред мигрантите плъзнал слух, че скоро ще започнат да ги депортират в Турция. Около триста души напуснали лагера и се отправила към селото, за да протестират. Полицията ги спряла и върнала обратно в лагера. Когато избягалите мигранти се връщали, в маслиновите горички около лагера избухнал пожар, пише вестникът.

Събитията на Лесбос идват, след като през миналата седмица подобни протести на националисти избухнаха и на остров Хиос. Тогава те поискаха повече подкрепа от Атина в справянето с 13 500 души, настанени на пет острова в източната част на Егейско море.

Източник: АФП