Какво казаха парламентарните лидери в последния си работен ден в парламента (засега)

Емоционален последен ден на 43-тото Народно събрание с равносметки за свършеното и обещания за новия политически сезон и изборите. 

Малко преди 10 ч. председателят на 43-тото Народно събрания Цецка Цачева обяви, че това е последното пленарно заседание. Тя изчете указ номер 59 на държавния глава Румен Радев, който днес бе обнародван и в Държавен вестник. С указа се разпуска Народното събрание и се обявяват предсрочни парламентани избори на 26 март.

В словото си Цецка Цачева заяви, че оценката за работата на парламента ще даде историята. Но е категорична, че сегашното Народно събрание е съумяло да работи в диалог с гражданите и да бъде най-прозрачната институция. 

"Аз лично очаквах да чуя повече съгласие за това какво предстои за напред. Ние си отиваме, но парламентаризмът остава. За мен, за администрацията, е заслуга, че ние не работихме след железни ограждения и полицейски коли", заяви Цачева.

Какво казаха лидерите на партиите в Народното събрание

След като удари последния звънец на 43-ото Народно събрание, председателят на парламента Цецка Цачева даде думата на лидерите на парламентарните сили за финални думи.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов благодари на Цачева и изрази съжаление, че не е успяла да стане "майката на нацията":

"Искам да благодаря на администрацията на Народното събрание, която тихо, но старателно си вършеше работата перфектно, на правния отдел и лично на председателката на НС, която въпреки че не успя да стане "майка на нацията", е безспорната добра майка на българския парламент. В тази връзка, госпожо Цачева, имам молба към Вас - да проявите едно творческо решение в края на днешната сесия, да завърши тържествено с изслушването на българския национален химн. Да живее България!", заяви Симеонов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете ниския рейтинг на Народното събрание сред обществото:

"Само 7% от хората харесват това, което сме свършили тук. Уважаеми народни представители, миналата седмица се случи нещо, което в една минута събира всичко и казва всичко за нашата работа и оценката, която получаваме от народа, за статуквото и неговото отрицание. Една реплика, произнесена от президента Радев - "остава ви една седмица". Тази реплика получи възторжена подкрепа от множество българи. От другата страна, реакция на представители на управляващото мнозинство, че са обидени, че са унизени. Това показва високомерие, агресия и съпротива - съпротива срещу промяната, която народът поиска и си взе. Току-що колегите онагледиха това, което казвам - неразбиране на това, което народът ни каза, агресия и съпротива срещу промяната. Затова сме на 7%."

Речта на Нинова приличаше повече на премиер, встъпващ в длъжност, отколкото на лидер на опозиционна партия в края на едно народно събрание: 

"Какво имаше в Народното събрание - безпринципни коалици, реформи в центъра, на които не беше човекът, а парите, например пенсионната реформа - да няма дефицит в НОИ, а не да се увеличат пенсиите. Нямаше справедливост. Не е спреведливо заради кражбите в здравната система да наказваш хората - да им вземаш отпечатъци и да чакат на опашки. Да разделяш ВСС на две, а мафията да се вихри.

Не е справедливо да се возим в лъскави коли, а да няма пари за децата с увреждания. Не е справелдиво да си мислите, че картата на депутат е индулгенция за затваряне на цели улици. Богатството на политическата класа се изправя срещу бедността на народа си и затова тя беше наказана.

Липсваше достойнство. Бойко Борисов лиши българския народ от национално самочувствие и достойнство - предадохме националния интерес - Русия, бежанците, ООН.

Не сте изпратени тук, за да постъпвате по този начин.

Светът се променя - това е в целия свят - национален интерес, родолюбие, това е промяната, която потърси светът - това се случи в САЩ, това се случи с Брекзит. Това е отрицание на глобализацията и защита на собствения си народ. Ние от БСП го разбрахме и сложихме началото с избора на Румен Радев и Илиана Йотова. 

И в следващото Народно събрание ние ще спрем кражбите.

Втората централна политика ще е доходи, ще наложим българските производители и българското земеделие и няма ди ни спрат никакви директиви. Ще направим промяна в Закона за средното и училищното образование, който съсипа образованието. Ще предложим безплатно здравеопазване за бедните.

Млад си, не можеш да си купиш жилище, държавата ще ти помогне, като опрости лихвите. Малка ти е пенсията - държавата ще я преизчисли. Нелегален имигрант си - ще отиваш там, откъдето си дошъл. Правила, възмездие и справедливост. Гледаме далече - 20-30 години напред. По пътищата и около магистралите ще има само обратботваеми земи, в парковете ще има детски колички, по улиците няма да има просещи. Думите книга и читалище ще бъдат свещени. И когато в стаята влиза премиерът и президентът, ще става тихо и ще се чува: "Това е България"". 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също започна декларацията си с благодарствени думи към Цачева и огромен букет цветя:

"Уважаема г-жо председател, от името на ПГ на ГЕРБ и на всички тези достойни други депутати Ви поднасяме този букет за това, че през цялото време изтърпяхте всичко това, което чувахте от парламентарната трибуна, което е недостойно за българския парламент и няма как да градим авторитета на институцията Народно събрание с подобно говорене, г-жо Нинова. Уважаеми колеги, само искам да поясня, че на Председателския съвет, който беше проведен вчера, имаше като цяло политически консенсус да няма декларация от парламентарните групи във връзка с това, че само преди седмица открихме парламентарната сесия. Но няма как да не отговорим на всичко това, което беше казано, защото аз смятам, че всички ние, които положихме клетва в 43-ия парламент, аз мога само да кажа едно: имаше един израз, който беше споменат от нашия лидер, когато се водеха тежките разговори за съставяне на правителство в 43-тия кабинет. Те бяха със следното съдържание: "Времето и народът ни даде задача да търсим не това, което ни разделя, а това, което ще ни обедини". Правихме всичко това през всичките тези две години. Искам да благодаря на достойните депутати от БСП, защото и без тях нямаше да имаме тези добри решения, които взимахме в 43-ия парламент. Аз винаги казвам, че всеки един има своите специфични дадености, но винаги трябва да търсим успеха и в различното мнение".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също даде своята оценка за работата на парламента:

"Беглият анализ на последните две години показва, че разделението в обществото се задълбочава. Езикът на омразата доминира. Моделът на противопоставяне се възприема като основен. Ще продължава ли моделът на противопоставяне или въпреки различията ще се търси диалогът, ще се търси съгласието в името на развитието на страната? На този въпрос трябва да си отговори всеки един от нас. Този въпрос трябва да е основен пред партиите и в този смисъл всеки трябва да направи своя избор. От утре имаме служебно правителство и всички очакваме то да организира провеждането на честни и демократични избори. Това е основната функция на това правителство. Ние всички тук също имаме своите отговорности в тази връзка. Всички национално-отговорни партии трябва да сме единни в своята воля, да осигурим и гарантираме честни и прозрачни избори. Бъдете здрави! Благодаря Ви за вниманието!"

Източник: "Дарик"