Мнозинството на управляващите четири партии виси на косъм

Най-малко 13 депутати от 43-тото Народно събрание ще се кандидатурат за кметове на местните избори, като всички са част от управляващото мнозинство, съобщава Би Ти Ви.

Четерите партии, съставляващи мнозинството в момента, имат общо 135 депутати. Ако 12-13 от тях са кандидати за кметове, кворумът ще виси буквално на косъм, отчита телевизията. Това би дало възможност на опозицията да диктува дневния ред на Народното събрание, особено при факта, че голяма част от народните представители не се явяват редовно на работа.

Колко кандидати

Сред депутатите, които са кандидати за кметски стол, са осем депутати от ГЕРБ. Трима са част от парламентарната група на Патриотичния фронт, един е отцепник от ГЕРБ и още един - от Реформаторския блок.

Народни представители на ГЕРБ ще участват в надпреварата за градоначалник в Перник, Шумен, Търговище, Ловеч, Гоце Делчев, Сандански, Разград и Долни Чифлик.

Любопитен ще е сблъсъкт в Пловдив, където се изправят двама настоящи депуати - отцепилият се от ГЕРБ Здравко Димитров и патриотът Славчо Атанасов. Зад Здравко Димитров застана и пловдивският митрополит Николай, който заклейми настоящия градоначалник Иван Тотев, заявявайки, че който гласува за Тотев, гласува срещу Божието дело.

Виж още: Започнаха регистрациите за местните избори

БДЦ, ДПС, Атака и АБВ - без номинирани депутати

Засега БДЦ, ДПС, Атака и АБВ също нямат номинирани депутати. Окончателният брой на кандидатите за кметове в парламента ще е ясен до няколко дни. Регистрацията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия за кметските избори на 25 октомври започва утре, 25 август, и продължава до 9 септември.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: Би Ти Ви