Светът осъди терористичния акт

В атаката срещу френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" са загинали главният редактор на изданието и трима от карикатуристите. Художниците Шарб, Кабю, Тинюс и Волински са сред жертвите на атаката, съобщава в. "Льо Паризиен".

Загиналите карикатуристи

Шарб е псевдоним на 47-годишния Стефан Шарбоние, който е бил главен редактор от май 2009 г. Зад името Кабю стои 76-годишният Жан Кабю. В миналото той и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в емблематичното списание "Хара-кири", което е предшественик на "Шарли ебдо". Те са съоснователи на сатиричния вестник.
Тинюс е 47-годишният Бернар Верлак.

12 души загинаха при атаката, като сред тях има двама полицаи. Единият от тях е бил охранител на Стефан Шарбоние. Нападението е било извършено към 11,30 ч. местно време. Атентаторите са били най-малко двама, въоръжени с автомати "Калашников", и прикривали лицата си с качулки.След атаката те са избягали и сега са в неизвестност. 

Втори атентат срещу изданието

През ноември 2011 г. в редакцията на "Шарли Ебдо" беше взривена бомба, по всяка вероятност за отмъщение заради публикуваното изображение на пророка Мохамед на корицата на изданието.

Виж още: Религията като извинение за омраза

Последната публикация от профила на списанието в "Туитър" е карикатура на лидера на "Ислямска държава" Абу Барк ал-Багхади.

Френският президент Франсоа Оланд

отиде лично до редакцията след нападението, а преди това определи случилото се като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство. Свикано е извънредно заседание на правителството.

Никой терористичен акт няма да успее да унищожи свободата на словото, увери Оланд.

Светът осъди атентата

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й стои до Франция в този труден момент:

"Това отвратително деяние не е просто атака срещу живота на френските граждани и тяхната сигурност. То е и атака срещу свободата на словото и печата, които са основните елементи на нашата свободна демократична култура. Няма как това да бъде оправдано", каза още Меркел.

Русия осъжда тероризма във всичките му форми, декларира секретарят на руския президент Владимир Путин. Дмитрий Песков напомни пред РИА Новости, че никога няма оправдание за тероризма.

И американският президент Барак Обама категорично осъжда нападението над френското сатирично списание. Белият дом е солидарен със семействата на онези, които бяха убити или ранени при тази атака, каза говорителят на Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън също осъди атаката срещу "Шарли Ебдо", определяйки я като "възмутителен терористичен акт". 

Ние заставаме с френския народ в борбата срещу тероризма и в защитата на свободата на печата, допълни Камерън.

Испания нарече атаката срещу сатиричното списание "срамен и позорен терористичен акт".

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова също осъди нападението:

"Аз съм ужасена от тази шокираща атака срещу сатиричния вестник "Шарли Ебдо". Съпричастна съм към трагедията на семействата на загиналите и ранените. Това е повече от лична трагедия. Това е атака срещу медиите и свободата на словото. Световната общност не може да позволи на екстремистите да затворят устата на свободния поток от мнения и идеи. Ние трябва да работим заедно, за да бъдат изправени извършителите пред съда. Трябва да се обединим в името на свободната и независима преса", призова Бокова.

Реакцията на България

Министър-председателят Бойко Борисов направи изявление, в което осъжда терористичния атентат. 

"В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите", каза Борисов, допълвайки, че няма кауза, която да оправдава терора.

"Като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба", заяви още премиерът.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до френския си колега Франсоа Оланд. 

Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм, пише в писмото на Плевнелиев.

Президентът изразява и своите "най-дълбоки съболезнования" към семействата и близките на загиналите.