"Би било идиотско да удължаваме някакви помощи тъкмо сега" - позицията на шефа на Еврогрупата Дейселблум беше повече от категорична. Покерът приключи и Гърция се плъзна към банкрута, коментира Бернд Ригерт от "Дойче веле"

Провалиха се опитите на Гърция и на ЕС да постигнат споразумение в последна минута. Макар вчера през целия ден да бяха обменяни писма и слухове, телефонната конференция на финансовите министри на 19-те страни от еврозоната завърши без резултат. 

Виж още: Скъпи гърци, скъпи европейци, разберете се най-сетне!

В полунощ изтече срокът за подновяването на втората програма за финансови помощи, която не можа да бъде приключена, поради това, че в петък гръцкото правителство изненадващо се оттегли от преговорите по нея. Часове преди да изтече крайният срок, гръцкият премиер Ципрас изпрати писмо до Брюксел, в което

молеше да бъдат отпуснати нови средства -

този път по линия на Европейския спасителен механизъм (ЕСМ). В него Ципрас пише, че страната има нужда от 29 млрд. евро кредит, за да обслужва дълговете си към МВФ и ЕЦБ през идните две години.

Стартирането на подобна, трета помощна програма, за каквато настоява Ципрас, изисква обаче изцяло нови преговори и нов кредитен договор между Гърция и ЕСМ.

It's over!

Една от целите на Ципрас очевидно е била да се изхвърли от преговорите за Гърция МВФ, чиито строги правила са трън в очите на правителството в Атина. 

Виж още: Официално: Гърция няма да плати на МВФ

Председателят на Европарламента Мартин Шулц заяви пред журналисти в Брюксел, че гръцкият премиер няма правото само да изисква и да представя нови и нови молби:

Той трябва също така да каже какво предлага и на какво е готов, а тъкмо това липсва изцяло в писмото на гръцкия премиер, констатира Шулц.  

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза след телефонната конференция на финансовите министри на 19-те страни от еврозоната, че е

твърде късно, за да се поднови досега действалата програма за помощи

Кредиторите - т.е. МВФ и ЕЦБ, а не ЕСМ, както иска Ципрас, смятат да изчакат резултатите от референдума в Атина (насрочен за 5 юли), преди да предприемат каквито и да било други действия. 

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който до последна секунда се беше борил за постигането на споразумение с Гърция, заяви твърде саркастично пред журналисти в Брюксел:

"Г-н Ципрас и аз имаме две различни истини. Открийте коя е правилната!", апелира той към кореспондентите на различните медии.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"