Убитият Веселин Стоименов е известен като юристът, извършил ликвидацията на ВИС-2

Показно убийство вчера вечерта в София, близо до комплекс "Макси, съобщава БНТ. Застрелян е 51-годишният Веселин Стоименов. Убийството е станало близо ", съобщи БНТ.

Около трупа са намерени седем гилзи. Фатален се е оказал изстрел в главата. По неофициална информация Стоименов е юристът, който е извършил ликвидацията на ВИС-2. 

Според в. "24 часа" Строименов е отговарял за заведенията на бившата групировка по Черноморието в миналото. После е управлявал хотелите, останали от Георги Илиев -"Дюн", "Орел",  "Астория". Неговата фирма държала и лодките за разходки по Ропотамо.

В близост до мястото на убийството, в "Студентски град", е открит опожарен лек автомобил, който може да е свързан с разстрела, извършват се проверки за връзка между двете събития.

Бизнес и съдружия

Убитият има бизнес със заведения, като по първоначална информация има обекти в столицата и по морето. В публикация на сп. "Тема", Стоименов е посочен като един от управляващите инвестициите на ВИС по Черноморието чрез редица фирми, сред които "Сохо", "Венис", "Айсберг 02", "Алфа кар", "Интертур" - Несебър, и други.

Според търговския регистър Веселин Доброславов Стоименов има участие в следните фирми: EТ "Стоименов мотор спорт", "Венис" ООД, "Хемус инвест" ООД, "Ер Ви Инвестмънт" ООД, "Сохо ООД".

Веселин Стоименов е една от основните фигури във ВИС, между които се разпределя бизнесът на групировката след убийството на Георги Илиев. Той поема хотелите в Слънчев бряг и Южното Черноморие, а Радостин Бързанов - Радо Слънцето отговаря за нощните заведения и плажовете в комплекса. 

Двамата са съдружници в "Хемус Инвест" ООД, заедно с Афродита Боримирова - съпруга на футболиста Даниел Боримиров и сестра на съдения за шеф на организирана престъпна група и сочен за наследник на Георги Илиев - Христофорос Аманитидис - Таки.

Във фирмата "Ер Ви инвестмънт" Стоименов и Бързанов управляват собствеността на "Новита холдинг груп" ЕАД, която е собственост на Таки, както и на офшорката "Стоименов груп лимитид".

Криминалистите работят по няколко версии за причините за убийството. Основната от тях е засегнати бизнес интереси.

Източник: БНТ, "24 часа", сп. "Тема", в. "Капитал"