Една любопитна инициатива

Литературата е изкуство, което е вдъхновявало хората векове наред. Достъпът на незрящите до книги на български език обаче е сравнително ограничен, особено що се касае до аудиокниги. Това е и причината Съюзът на слепите в България - София стартира инициативата "Подари ми история".

Условия за участие

Всеки желаещ може да се включи в проекта, като прочете на глас стихотворение, разказ, повест, роман, научна разработка и т.н. и ги запише в mp3 формат на компютър, диктофон или телефон.

За да е напълно ясно каква е целта на записа, е необходимо още в началото на записа да бъде посочено, че "Записът е предназначен за ползване от незрящи и е направен в рамките на инициативата на Съюза на слепите в София "Подари ми история"".

Съюзът на слепите в България ще публикува историята ти на достъпен за говорещи програми сайт, от който всеки незрящ може да я изтегли.

Защо да подарим история на незрящите

Виж още: Четири проучвания, според които четенето е изключително полезно за здравето ни!

Незрящите могат да възприемат текстовата информация по три основни начина - чрез брайловата азбука, чрез компютър с помощта на говорещ софтуер и прослушвайки аудиофайлове. Гласът на софтуера звучи електронно и сухо, а аудиокнигите в България са доста малко. Това е причина и за инициативата "Подари ми история".

За участниците няма никакви ограничения, свързани с възраст, дикция, изразителност и скорост на четенето, като важни са ентусиазмът и съпричастността.

Желаещите да се включат в инициативата трябва да посетят нейната страница в сайта TimeHeroes.org и да потвърдят участие с бутона "Ще участвам". Там може да бъде получена и повече информация за проекта и условията за участие.