Последен срок за деклариране доходите на физически лица и довнасяне на дължимия данък

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомнят още от Националната агенция по приходите (НАП).

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по интернет с ПИК. Персоналният идентификационен код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП.

Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на приходната агенция.

Преди последния работен ден от кампанията в цялата страна са приети 435 хил. декларации, като почти половината са изпратени в НАП по електронен път - с ПИК или с електронен подпис.

От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Това става по два начина - чрез е-услуга, достъпна чрез Портала за електронни услуги на НАП, както и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на агенцията.

Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор. 

Междувременно от НАП започнаха кампания по електронната поща до граждани и фирми, за да напомнят, че доходите и печалбите от продажби в интернет също се облагат.

Пред БНТ говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров обобщи, че при фирмите 100% от декларациите се подават по електронен път. Приходът от физически лица е около 1,3 млрд. годишно, а за 2018 г. е планирано НАП да събере малко над 20 млрд. лева, уточни той.

Източник: НАП