Според доклад на Сметната палата ДАБ е била напълно неподготвена да посрещне бежанската вълна

За три години от годишния бюджет на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), равняващ се на общо 900 хил. лв. за интеграция са били използвани едва 329 хил. лв., при това по доста спорен начин. За останалите средства не се знае къде са отишли. Това разкри одит на Сметната палата, който беше публикуван вчера, пише в. "Сега".

Напълно неподготвени за бежанската вълна

Според доклада бежанската вълна е посрещнала агенцията напълно неподготвена да интегрира влизащите у нас чужденци, като причините за това са няколко - неработеща Национална програма за интеграция, оскъдно финансиране и усвояване на парите по нея, както и нередности в работата на самата агенция.

Проверката обхваща мандатите на двама председатели на ДАБ - настоящ - Никола Казаков, както и първите месеци от мандата на вече освободения от поста Николай Чирпанлиев. Казаков беше освободен от правителството на Пламен Орешарски, но въпреки критиките към работата му премиерът Бойко Борисов го възстанови на поста.

Слаби резултати на програмата за интеграция

Резултатите от програмата за интеграция са слаби, като за трите години на действие от общо 2831 души, получили статут на бежанци, в нея са били включени едва 256, като от тях 163 души са напуснали програмата. Едва 107 бежанци са завършили курсове по български или по професионално обучение за цели три години - от 2011 до 2013 г. 209 са посещавали курсове по български език, а удостоверения за владеенето му са получили 83 души.

29 бежанци са посещавали курсове по професионално обучение, като 24 от тях получават удостоверения. В бюрата по труда едва на 7 души от общо 55 регистрирани бежанци е оказано съдействие за започване на работа. Други трима са били включени за обучение. За три години е платен наемът на 86 чужденци. Само 163-ма са били здравноосигурени. 152-ма са получили помощ за издаване на лични карти. Според одита за интеграция са били отделяни само по 300 хил. лв. на година въпреки рязкото нарастване на влизащите нелегално имигранти.

Малко пари, но похарчени не по предназначение

Виж още: Детски хор от бежанци благодари на България с "Я кажи ми, облаче ле бяло"

Ако през 2011 г. са били регистрирани 890 нелегално влезли в България чужденци, то през 2012 г. са били 1387, а през 2013 г. са достигнали 7144 души. Въпреки това сумата за интеграция за всяка година е оставала една и съща. Независимо от оскъдните пари обаче от ДАБ никак не са се старали да изразходват отпуснатите им пари по предназначение.

Според заключенията на одиторите програмата е осигурявала "ограничен и незадоволителен достъп до голяма част от предвидените финансови помощи" и трудно може да се нарече национална, защото е действала само в София. "Подходът за изпълнението й не я прави разпознаваема и привлекателна за бежанците и ги ориентира към самостоятелна интеграция или отказ от интеграция в българското общество", е заключението им.

Бежанците не са включвани и в здравни стратегии за малцинствата в неравностойно положение, в национални програми за здравна профилактика и превенция и скринингови кампании. Установени са и пропуски във водените досиета на бежанците.

От ДАБ коментираха, че са запознати само с предварителния доклад на Сметната палата, и нямат забележки.