Планирайте отпуската си още отсега

Почивните дни през 2015 г.:

1 януари: Нова година;

3 март: Ден на Освобождението на България от османско иго. Националният празник на България се пада във вторник, вероятно около него ще се почива общо четири дни;

Дните от 10-ти до 13-ти април включително, ще са неработни, защото тогава е Великден;

1 май: Ден на труда и на международната работническа солидарност;

6 май: Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия; 

24 май: Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;

6 септември: Ден на Съединението на България 

22 септември: Ден на Независимостта на България.22-ри септември е във вторник, и вероятно там също ще се почива общо четири дни.

1 ноември: Ден на народните будители-неприсъствен за всички учебни заведения
След това идва реда на задължителната коледна почивка, която започва на 24-ти декември, която е с продължителност от четири дни.

Ваканциите за новата учебна година 2014-2015

Министерството на образованието и науката предложи четири ваканции за учениците - есенна, коледна, зимна и пролетна:

1. Коледната ваканция ще бъде 12 дни - от 24 декември (сряда) до 4 януари 2015 г.

2. Пролетната е съвпада с великденската и е планирана от 2 април до 13 април 2015 г. и още един почивен ден - 14 април, който е част от Великденските празници. Великден през 2015 година е на 12 април.

3. В края на октомври 2014 има 3 дневна ваканция, тъй като само един от учебните дни се оказва почивен. Учениците няма да имат часове на 31 октомври (петък), а 1 и 2 ноември тази година са събота и неделя.

4. Зимната ваканция е между двата срока и започва на 31 януари (събота) и продължава до 3 февруари (вторник). Вторият учебен срок започва на 4 февруари.

Матури и изпити за седмокласници, изпити за четвърти клас

Предлага се матурата по български език и литература да се проведе на 20 май, а по предмет по избор - на 22 май 2015 г. Оценките трябва да бъдат обявени до 9 юни. Зрелостниците трябва да подадат заявления в периода от 9 до 20 март.

Изпитите за седмокласниците да са на 20 май по български език и литература, а на 22 май по математика. Двата дни ще са неучебни за учениците от всички останали класове. Освен двата изпита, с които може да се кандидатства в елитните гимназии, седмокласниците ще имат и външно оценяване по обществени науки (26 май), чужд език (27 май) и природни науки (28 май).

Старт на изпитния маратон през 2015 г. отново дават изпитите за IV клас. Препитването по български език и литература е насрочено за 7 май, по математика - за 8 май, следват човекът и природата - на 11 май и човекът и обществото - на 12 май.

По закон заповедите на министъра на образованието, с които се определят графиците за ваканциите, провеждането на матурите и външното оценяване, както и дейностите за приема след VII клас, трябва да бъдат обявени до 15 септември на съответната година.

Проектографиците на учебното време, на външното оценяване и дейностите по организацията на матурите и приема в гимназиите след VII клас са публикувани за обществено обсъждане от МОН. Становищата по документите ще се приемат до 25 август.