Румен Радев е най-харесваният политик в България

Разликата между БСП и ГЕРБ е 3%. Това показват данни от национално представително проучване на "Маркет линкс", поръчано от Би Ти Ви и проведено между 27 декември и 5 януари.

При избори днес ГЕРБ биха получили 24%, а БСП - 21,2%. Трети според изследването се нареждат Обединените патриоти с 8%, като за тях социолозите изразяват мнение, че са в добра форма. Партията на Веселин Марешки, под новото име "Воля" има голям шанс да влезе в следващия парламент с дял на доверие от 4,1%. 

Ако изборите се провеждаха днес ДПС биха получили 4%, а отцепилата се от тях част около бившия лидер Лютви Местан - ДОСТ - под 1%, но с опцията, че биха получили и подкрепа от чужбина, която в изследването не може да бъде отразена.

Хипотетичната партия на Слави Трифонов би събрала около 3,3%, но заради неяснотата около нея хората се отдръпват.

Новият проект на Христо Иванов "Да, България" тепърва има да се бори за разпознаваемост в политическия пейзаж, като засега има 1,2%.

Ако Слави Трифонов не влезе в политиката, разместване на първите позиции няма да има - ГЕРБ (24,2%), БСП (21,5%), Обединени патриоти (8%), "Воля" (4,4%) и ДПС (4,2%).

С резултати под 4% са Реформаторският блок, "Да, Българя", ДСБ, като социолозите отчитат, че избирателите най-вероятно все още не си дават пълна сметка за раздялата вдясно.

Рейтинги на политиците

Междувременно вчера излезе и изследване на Европейския институт за стратегии и анализи (EISA) и Европейската лига (European League for Economic Cooperation), което показва кой е политикът с най-голям рейтинг, пише OFFnews.

Изследването е по американската методика Face to face Capi interview (Computer Assisted Personal Interviewing) като данните от всички точки на страната се предават в реално време на уеб-базирана платформа. Изследването на EISA е национално представително за страната и обхваща репрезентативна за цялото население извадка от над 1000 души.

"Приложената методика е модерна, позволява онлайн набиране и препращане на данните в аналитичния център за обработка и гарантира изключително висока степен на достоверност при максимално допустима грешка от 2.5% при 50-процентов дял. Друго преимущество на методиката е, че буквално за 2-3 дни може да обхване цялата страна и да покрие пълната извадка като стигне буквално до всяко кътче и до всеки попаднал в извадката респондент", обясняват от от Института.

Според данните на EISA най-голям е рейтингът на Румен Радев - 35%. С 10% по-малко одобрение се нарежда премиерът в оставка Бойко Борисов. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се доближава по до Бойко Борисов с 19,9% доверие. 

Четвърти в класацията е Стефан Данаилов с 10,3%. Следват президентът Росен Плевнелиев с 8,5%, Веселин Марешки – 6,4%, Валери Симеонов - 5%, Цветан Цветанов - 4,2%, Радан Кънев 3,4%, Волен Сидеров - 3,3%, Божидар Лукарски - малко под 2%.

Румен Радев води по рейтинг във всички социални групи. Най-малка е преднината му в групата на жените и на висшистите, където рейтингът на тримата фаворити е доста близък.

В две социални групи Красимир Каракачанов изпреварва Бойко Борисов по рейтинг. Това са хората на възраст над 60 години и групата на държавните служители, където преднината на Каракачанов пред Борисов е 8 пункта. И в двете групи обаче убедителен лидер е Румен Радев.

Бойко Борисов има чувствителна преднина пред Каракачанов сред ромите и турците, но и там лидер е новоизбраният президент.

Източник: Би Ти Ви, OFFnews