Последното интервю на Росен Плевнелиев като действащ президент засегна теми като отношението му към Русия, отношенията му с вицепрезидента Маргарита Попова, както и бъдещите му планове в политиката

Не ястреб, а политик с гражданска с позиция. Така президентът Росен Плевнелиев се определи в последното си интервю като български държавен глава пред Нова телевизия. Ключова тема в него бе политиката на Русия и отношението на Плевнелиев към нея. 

По отношение на Тръмп и Русия

Вчера той заедно с други 16 европейски политици изпратиха писмо до Доналд Тръмп със съвет да няма добри отношения с Русия и Владимир Путин. 

Президентът подчерта, че е първият държавен глава на България, който се противопоставя на руската политика, която тежко нарушава международното право, и се гордее с това. 

"Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда", обясни позицията си Плевнелиев.

Виж още: Скандалът с Тръмп и Русия - какво знаем засега

"Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България", допълни президентът. Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, а напротив.

"Аз ще се радвам Русия и САЩ да имат конструктивни отношения, но базирани на принципите на върховенството на правото, а не на силата и интересите. Днес сблъсъкът в Европа е голям по тази ос - върховенство на закона и върховенство на силата", каза той.

"Аз обичам Русия, но не уважавам и не съм съгласен политиката на руския президент, която ни връща в XIX век - на разпределение на сфери на влияние. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България", заяви Плевнелиев. 

"В Крим се появиха зелени човечета, под дулата на автоматите беше организиран референдум, затова няма място за снишаване", продължи държавния глава. Затова призова избрания президент Румен Радев, когато казва, че е за диалог с Русия, да продължи изречението и да допълни, че осъжда незаконната окупация на Крим. 

За Румен Радев

Росен Плевнелиев смята, че новоизбраният президент Румен Радев ще бъде изправен пред трудности още в първите дни от мандата си заради решението на Международния наказателен съд в Хага, с който определи анексирането на Крим като "международен въоръжен конфликт". Според Плевнелиев новият президент трябва да заяви дали е съгласен с констатациите на съда в Хага.

Държавният глава заяви, че няма информация от службите за това, че кандидатурата на Радев е издигната след намесата на Кремъл. Той обаче добави, че изчистването на тези съмнения зависят от действията на новоизбрания президент. "Ако е убеден в своята НАТО-вска нагласа, много скоро ще си проличи", заяви Плевнелиев.

За участието му в политката след края на мандата

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да прави своя партия и няма участва в партийния живот.

"Няма да гледам назад към политически партии и парламента, няма да вляза в нито една партия, няма да създавам нова. Гледам напред и нагоре", каза Плевнелиев. 

"Да бъдеш президент на България е кауза, но не единственият начин, по който можеш да служиш на нацията си. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следя за европейското развитие на България, ще имам позиция по въпросите, вероятно ще създам фондация за подкрепа на инициативи в България и региона", каза той. 

"Готов съм да отида на барикадата за защита на европейското развитие на България и може би това ще се наложи", допълни държавният глава. 

За бъдещите планове

Вчера стана ясно, че Росен Плевнелиев ще получи офис от държавата в качеството му на президент с изтекъл мандат. Той обясни, че там, където получава офис от правителството - в София тех парк, дава отговор на въпросите с какво ще се занимава. 

"София тех парк" е символ на бъдещето на България, няма да гледам назад към политическите партии и към парламента. Ще бъда ментор, ще бъда преподавател, ще бъда писател, ще бъда активен гражданин, ще следя за европейското и демократично място на България, ще бъда активен като гражданин и политик, вероятно ще създам фондация, за да мога де подкрепям инициативи в България и региона", обясни президентът.

Източник: Нова телевизия