Според президента енергетиката ни е съзаклятие между чужди интереси и български криминални схеми

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на изказването си в рамките на дванадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията "Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България".

"Корупцията я имa във всички държави от Европейския съюз. България не прави изключение и е измежду страните на ЕС, които усещат силно негативния ефект на корупцията заради тежкото наследство от комунизма", заяви президентът и добави, че за решаването на проблема е необходима коренна реформа на всички публични институции и еманципиране от олигархичните и сенчести интереси", заяви Плевнелиев

Той застана зад антикорупционния закон. Той призова политическите сили да покажат, че борбата с корупцията е приоритет.

"Корупцията е болка на съвремието, виждаме я в глобален мащаб. Тя присъства в дневния ред като негатив на прогреса. Чувстваме силно негативен ефект, заради тежкото наследство от провалена приватизация, нежеланието на политическите партии за надпартийна администрация", посочи президентът.

Виж още: 1,3 млн. подкупа се дават ежегодно в България

"Има няколко сериозни проблема, над които политиците да се замислят. Един от тях е завладяването на държавата. Времето на правителството на Пламен Орешарски беше определено като период на най-висок период на корупцията, беше достигнато нивото на злоупотреба с власт. Протестите бяха здравословна реакция на обществото, но тя не може да реши проблемите сама по себе си", посочи още държавният глава.

"Завладяването на държавата от олигархични интереси има и своето наднационално измерение, което е пряко свързано със сигурността на страната. Именно проследяването на корупционната нишка разкрива пред българското общество същинско съзаклятие между чужди интереси и криминални схеми на български бизнес-кръгове", коментира президентът.

По негови думи най-силно засегнат е секторът на енергетиката. 

"Самите понятия "енергийна сигурност" и "свободен енергиен пазар" са контрапунктът на енергийната зависимост, която за продължителен период от време, повече от 25 години, да не добавям и още 45 години преди това, бе основната характеристика на българо-руските икономически отношения”, обясни президентът Плевнелиев.

Виж още: Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Според него страната ни не би могла да бъде суверенна държава без либерализирането на енергийна пазар. 

"Постигна се много в този сектор, но нека не забравяме къде бяхме и какви са опасностите, защото днес в Българин всеки гражданин трябва да плаща за провалените в зародиш проекти от големия шлем, със силен корупционен заряд във всеки един от тях", обясни още държавният глава. 

Росен Плевнелиев изтъкна необходимостта от институционална и гражданска мобилизация за преборване на корупционните схеми, които определи като "отрицание на доброто управление" и "допълнителен данък за достъп до публични услуги". 

"Най-тежката степен на завладяване на държавата е установяването на частен контрол върху правоприлагащите и контролните институции в държавата. Съществуват множество доказателства, че корумпирането на служители на регулатори, правоприлагащи и контролни институции е един от основните методи на блокирането на разследвания и антикорупционните мерки", коментира президентът Плевнелиев.

Източник: Агенция "Фокус"