Първите три години от мандата преминаха под знака на големи предизвикателства, каза президентът в отчета си по повод навършване на три години от встъпването му в длъжност

Първите три години бе период на най-тежката икономическа криза в Европа, бяха поставени на изпитание най-големите ценности, каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Novini.bg.

"България преминава през политическа, демографска, икономическа и социална криза

2014-та беше година на политическа нестабилност, банков фалит, спрени еврофондове, година тежки аварии, катастрофи. Глобалните и регионални заплахи за факт. Поколението ни се сблъска със сериозни предизвикателства относно бежански вълни, кризи", каза Плевнелиев.

Президентът отчете, че последните два месеца на 2014 г. сме видели нов подход на политическите сили. След извънредните парламентарни избори бяха демонстрирани смирен тон, коалиционни отношения. 

"Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне в последните 2 години е зад нас

Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи - в здравеопазването, образованието, сигурността. Търсено бе съгласие между политическите сили. Важно е този конструктивен диалог да не бъде загърбен. Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне е загърбен. Време е да покажем, че демокрацията е узряла", допълни президентът. 

"Сега, когато имаме 8 партии в НС

политическите сили трябва да намират съгласие. Правителството има моето одобрение и подкрепя за извършване на реформи. Ще работя за това 2015 г. да бъде година на реформи", заяви Плевнелиев. 

По думите му, инвестициите са на незадоволителни нива. "Зададохме смислени приоритети в енергетиката, модерна инфраструктура, дългосрочно планиране в страната. Зададохме посоката за продължаване на реформите в енергетиката, сигурността и др.", увери Росен Плевнелиев. 

"Интересувам се не от спечелени битки, а от свършена работа

Работя като президент на гражданите, и застанах зад обществото. То зададе въпроса "кой". 

"Държавният глава е обединител, но това не означава да стои настрани от проблемите. Действам без емоции прагматично. Интересувам се не от спечелени битки, а от свършената работа. Държа да бъда полезен на обществото президент. Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен. Ще продължа и ще доведа до край инициативата си за национален референдум", обяви Плевнелиев. 

Той заяви, че трябва да подкрепим модерния патриотизъм и хуманизъм. "Българинът е милосърден и съпричастен. 

2014-та постави рекорд по природни бедствия

но и по дарителство. Трябва да се обединим около истината за комунизма. Стартирах идеята за музей на българския XX век. Необходим е решителен отпор на демократичния свят. Историята на Европа може да се раздели на преди и след Крим", допълни Плевнелиев. 

"Като президент работя за по-силен и интегриран ЕС. Не бива да седим кротко в ъгъла и да играем ролята на нечий Троянски кон", посочи държавния глава. 

"Искам България да не е пасивен

а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред въоръжените сили е системното недофинансиране. Избирането на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК е безспорен успех за страната ни. Това е най-високият пост, заеман някога от българи", изтъкна президентът. 

"През 2014 г. работихме за предоставяне на убежище на бежанци. Работим в добро сътрудничество с Агенцията по бежанците. През тази година ще продължим да работим по въпросите на миграцията", каза вицепрезидентът Маргарита Попова в отчета си по повод три години от встъпването й в длъжност. 

Комисията по помилванията за трите години имаме общо 13 помилвани граждани

съобщи Попова. Време е нашите политики да обърнат внимание на социалната тема, посочи тя. 

"Внимателното проследяваме увеличаващите се рискове на нашата национална сигурност. Във връзка с това ми се струва, че ще има показ върху работата по интеграция на бежанците. Предишното редовно правителство изработи стратегия по интеграция на бежанците", заяви Попова. 

По думите й, въпросите по интеграцията засягат не само социалното министерство, най-вероятно ще трябва да се обмисли, къде е най-удачното място на този Съвет по интеграция, за да започне работата по интеграцията. 

"Ще консолидираме усилията си, така че държавата да покаже воля за справянето с този проблем. Имаме нужда от истинска европейска солидарност. Това, което очаквам през 2015-а е фактът, който беше заявен от ЕК, че разширяване няма да има. 

Иска ми се и Сърбия и Македония да станат членове на ЕС", 

каза още Маргарита Попова. 

Попитан дали се подготвя за втори мандат, президентът Плевнелиев отговори: "Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка. 

Трябва да изчакаме местните избори

те ще ни дадат поглед напред. Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 година се прави сметките, а не работи по национални проблеми". 

"Абсолютно убеден съм, че политиците трябва да се фокусират върху това, което трябва да се върши. Рано е, нека 2015-а е годината на действието, а не на сметките", посочи Плевнелиев.

Българският преход е провал, защото народът го нарече "заметения" преход, припомни Плевнелиев.