Президентът Росен Плевнелиев изнесе финална реч, обобщаваща постигнатото от него през мандата

Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференция по повод петата година от встъпването му в длъжност, цитиран от агенция "Фокус".

"Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти. На многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешно политически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за 2 години се смениха пет правителства и три парламента.Президентската институция не е на силната ръка, а на баланса", заяви Росен Плевнелиев.

"Горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум, подкрепил недвусмислено пряката демокрация. Първият български президент публично свалил доверие от мандатоносител. Първият въвел дългосрочното планиране в държавата и достигнал пълно съгласие по програмата България 2020", заяви Плевнелиев. 

"Аз осигурих приемственост. Зададох стратегически национални приоритети - дуалната система на образование, първата иновационна екосистема и технологичен парк на Балканите", каза президентът.

"Апелирах безцелното политическо противопоставяне да остане сред научените уроци на прехода. Не беше така в миналото, когато всяко правителство оспорваше приоритетите на предишните. Днес икономиката е в подем, безработицата намалява, няма бюджетен дефицит, пенсионният модел е усъвършенстван. Днес България се ползва с доверието на пазарите, има исторически ниски лихви върху държавния дълг, рекордно ниски са и лихвите за гражданите", посочи Росен Плевнелиев.

"От първия ден на мандата си поставих електронното правителство като основен приоритет и антиолигархична мярка. Днес голямата тема в обществото е справеливостта в държавата. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България", заяви държавният глава.

"В международен аспект водих последователна и честна политика. Още в началото казах, че Европейският съюз е моето семейство. Дадох всичко от себе си за обединена и силна Европа. Това, че се противопоставях силно на политиката на руския президент, не ме прави "ястреб", а политик със силна позиция. Обичам Русия, казах аз, но правя разлика между руския президент и руския народ. Правя разлика между Кремъл и Русия", изтъкна Плевнелиев. 

"Бях категоричен - България е господар на собствената си съдба, не бива да допуснем да се върнем във времената на Берлинския конгрес. Вярвам, че в трудни времена решението не е да се снишаваш, затова действах, воден от собствените си убеждения и принципи. Водих балансирана и мирна външна политика, отстоявах ценностите, при които е изградена следвоенна Европа", заяви още той.

"Бях първият президент, който не назначи нито един агент за посланик. Водещ приоритет бе и съхраняването на релиогиозната толерантност. Бях домакин на традиционната религиозна ифтар, на която присъстват представители на всички религиозни общности. Надявам се президентът Радев да продължи тази традиция", отбеляза държавният глава. 

"През тези 5 г. бяхме свидетели на рекорден брой конфликти и терористични актове, включително и атентат на наша територия. Аз съм убеден - сигурността на България е гарантирана само в НАТО. Гордея се, че успяхме да постигнем нов план за развитие на въоръжените сили и увеличаване на средствата за отбрана", посочи Росен Плевнелиев.

Източник: Агенция "Фокус"