Президентът обяви, че е горд да се възползва от конституционното си право да инициира всенародно допитване

Гордея се, че съм първият български президент, който се ползва от своето конституционно право да инициира всенародно допитване. Това зяави президентът Росен Плевнелиев в интервю за агенция "Фокус".

"Ние искаме да променим политическата система в България, така че да заздравим демокрацията и да решим все по-задълбочаващата се криза и проблем с доверието на гражданите към институциите. Доверието на гражданите е на критично ниско ниво и това е сериозен проблем за цялата държава", коментира Плевнелиев.

"Имам смелостта да инициирам референдум"

"За да го решим, аз имам смелостта като държавен глава да инициирам всенародно национално допитване, от което не всички политически партии ще бъдат доволни. И на мен никак няма да ми бъде лесно, но аз вярвам, че институциите са в основата на просперитета, на справедливостта и на всяка една демокрация. Институциите, за да бъдат силни, трябва да се ползват с доверието на народа. За да имат доверие на народа - референдум. Да чуем народа и след това и да изпълним неговата воля", каза още той.

Скандално отхвърляне на последния референдум

По думите на президента решението на 42-то Народно събрание да отхвърли предложението за провеждане на референдум е било скандално.

"Практически 42-то Народно събрание отхвърли над 500 хил. подписа на български граждани, отхвърли и се противопостави на конституционното право на българския държавен глава", заяви той.

Виж още: Въпросите на референдума

"Много се надявам този път да не се покаже арогантност, много се надявам този път да не се покаже политическо безсилие и партизански подход. Надявам се този път да се покаже национално отговорен подход", допълни още президентът Плевнелиев.

Източник: Агенция "Фокус"